Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкритията за шпионаж не са изолирано явление в Гърция

СИРИЗА забрани преди година на четирима руснаци да влизат в Гърция

С пари от Русия се финансирали протести срещу Преспанското споразумение със Скопие, което отваря пътя на страната към ЕС и НАТО.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Само преди година дипломатическите отношения между Атина и Москва достигнаха до крайност след разкритията за шпионаж и руско лоби в Гърция. Географски историята започва от Атон, където според гръцките власти Москва е финансирала духовници за влияние върху политиката и дестабилизиране на правителството на Ципрас. Времето е преди гласуването в парламента на Преспанското споразумение.

След това Агенцията по сигурност установява отново финансова връзка между руснаци и влиятелни лица - кметове, ръководители на националистически организации, които яростно протестираха срещу бъдещето на Северна Македония. Тайните служби са записали срещи, разговори и натиск за купуване на депутати, за да гласуват срещу споразумението.

Не за пари, а за много пари

Става дума не за пари, а за много пари, идващи от Москва чрез двама руски дипломати и още двама други руски граждани.

Руската агентура в Гърция покрива разходите за протестните действия в парламента с надежда да дестабилизира правителството на Ципрас и СИРИЗА преди вотът да мине в парламента.

След тези разкрития четиримата руснаци, двама от които с дипломатически имунитет, получиха забрана за влизане в Гърция. 

Тогава много гърци останаха шокирани от поведението на руската агентура, а също и от реакцията на Атина. СИРИЗА не прикриваше топлите си отношения с Кремъл и този шпионски скандал доведе до дълбока дипломатическа криза.

Обвиненията в шпионаж не са редки

Иначе обвинения в шпионаж към отделни лица не са рядко събитие в Гърция.

Белгиец арестуван до Волос, снимал военновъздушната база.

На остров Крит се намира американската военна база в Суда. Там пък задържаха за шпионаж британец, снимал секретни обекти и нов тип самолети.

Осъдиха за шпионаж в полза на Великобритания и грък с висок пост в Агенцията по сигурност. Той изпратил по електронен път секретна информация.

В област Еврос грък, също с военен чин, и британец навлезли в строго охранявана военна зона и заснели военни обекти.

Дори  в последните часове тече разследване за изчезнало бойно снаряжение от морска военна база на остров Лерос. Една от версиите е или снабдяване на терористи с оръжие или шпионаж.

Това са само част от случаите, получили публичност. Те се разследват от Специализираната прокуратура. В много случаи от съображение за сигурност не се дава гласност на арестите, свързани с шпионаж. Когато се докаже престъпление, се прилага законът с цялата му строгост.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна