Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има риск членките на ЕС да не осигурят разходите за отбрана за 2021-2027 г.

Снимка: transparencyinternational.eu

Европейската Сметна палата оценява, че има реален риск страните-членки на ЕС да не са в състояние да осигурят заложеното увеличение на разходите за отбрана за периода 2021-2027 г.

Какво още казват одиторите в публикувания днес доклад.

От институцията отбелязват, че повишението, заложено в бюджета на ЕС за този период, е 22,5 млрд. евро в сравнение със заделените едва 2,8 млрд. за 2014-2020-а година. Според тях има реален риск до началото на следващия 7-годишен период да не бъде задействана подходяща система за контрол, която да съответства на такова увеличение. 

Одиторите подчертават, че отбраната е в основата на националния суверенитет и по тази причина е възможно да има сериозни стратегически различия сред страните-членки. 

"Критичен момент е дали ЕС е в състояние да допълва НАТО и така да се избегне дублиране и застъпване на функциите", смятат още от европейската Сметна палата. 

Одиторите подчертават, че военният капацитет на страните-членки е засегнат отрицателно от по-ниските инвестиции и орязването на бюджетите за национална отбрана през последните години, като се характеризира с високо ниво на дублиране и фрагментиране. 

"Това се дължи на липсата на общи технически стандарти, което е в ущърб на взаимната оперативност на различните въоръжени сили в Европа", се подчертава в документа. В него се добавя, че предстоящото оттегляне на Великобритания от Общността ще влоши допълнително ситуацията, тъй като тя отделя най-много средства за отбрана в ЕС - около една четвърт от общите разходи на всички страни-членки. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени