Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Троян започва конференция, посветена на Ньойския договор

Министър-председателят Александър Стамболийски подписва Ньойския договор

В Троян започва двудневна научна конференция на тема „Пътят към Ньой – краят на българския национален идеал“. Форумът е посветен на участието на страната ни в Първата световна война и се организира от местния клуб на национално дружество „Традиция“ със съдействието на Министерството на отбраната и община Троян.

По време на конференцията историци ще разкажат за участието на България в Първата световна война и последиците от Ньойския договор, поясни един от организаторите Христо Калистерски – председател на клон „134-и  Троянски полк“ към национално дружество "Традиция".

„Защото за нас нашето битие в момента се определя от резултатите от Първата световна война. Тя е пряка причина за Втората и за сегашните процеси, които се развиват в света. Това е една тема, която беше доста неглижирана.“

Калистерски  припомни, че последиците за страната ни от Ньойския договор са катастрофални.

„Загубваме своята идентичност и ако искаме България да я има на картата и да има българи, просто трябва това, за което нашите поколения тогава са се борили, да го възстановим и възобновим, да се борим за него, а не за измислени сегашни изкуствени приоритети.“

На 22 –р септември в Деня на независимостта от дружество "Традиция" ще направят и възстановка на битки от Първата световна война.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна