Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният съвет на БСП подкрепи Мая Манолова за кмет на София

| обновено на 15.09.19 в 15:31
Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Бившият омбудсман Мая Манолова е утвърдена единодушно от Националния съвет на БСП за кмет на София. Днешният пленум на левицата утвърди и още други 120 номинации за кметове на предстоящите на 27 октомври местни избори.

„Кандидатурата на Мая Манолова беше одобрена от Националния съвет. Сигурен съм, че този модел ще бъде успешен за София“, заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

Настроенията преди Националния съвет бяха за категорична подкрепа на Мая Манолова за кмет на София.

Преди пленума депутатът и член на Националния съвет Филип Попов изрази уверение, че след като Софийската организация на БСП е подкрепила Манолова, това ще направи и пленумът.

Подобни уверения се чуха от заместник-председателя на парламентарната група „БСП за България“ и член на Изпълнителното бюро Драгомир Стойнев:

„Мая Манолова си я познаваме като острие. Нейният път започна и доскоро беше пътят на левицата и ако искаме наистина да променим моделът в София и в страната, това няма как да стане според мен без подкрепата на БСП, така че се надявам днес Националният съвет да даде своята подкрепа за кандидатурата на Мая Манолова“, каза той в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

Бившият депутат и член на НС на БСП Янаки Стоилов каза:

„Тя има добри шансове и възможности за успех. Аз не изключвам да бъдат изразени мнения и някакви препоръки по отношение на кампанията ѝ и взаимодействието с БСП, но това според мен няма да предизвика разногласия в крайния резултат и мисля, че БСП трябва да се стреми значително да увеличи своето представителство в Общинския съвет“.

В Пловдив социалистите издигат Николай Радев, във Велико Търново - Весела Лечева, в Габрово - Ивелин Николов, в Кърджали - Милко Багдасаров, в Разград - Денчо Бояджиев, в Силистра - Момчил Неков, в Сливен - Кольо Милев.

Проблем с варненската листа

Във Варна, където е втората по големина структура на партията, за кандидат-кмет е утвърдена депутатът Анелия Клисарова. 

Разразил се е скандал обаче кой да е водач на листата за общински съветници в морския град, след като ръководството на БСП излязло със своя листа с водач Клисарова, в която отсъствал председателят на Варненската организация Борислав Гуцанов. Той се заканил да обжалва това решение пред съда:

„Листата на практика се пренарежда изцяло от Националния съвет по предложение на ръководството, на Кирил Добрев…Няма такива правила и аз обмислям жалене в съда на това решение, тъй като смятам, че трябва да бъде защитено достойнството на Варненската конференция и организация. Няма да бламирам Анелия Клисарова в никакъв случай, нито листата. Съвсем други въпроси се поставят, много по-големи от това кой е в листата“.

Добрев на свой ред припомни, че Гуцанов е със свалено политическо доверие, въпреки че варненската структура го препотвърди като председател. 

„Нито един социалист не си е ползвал правото да обжалва в съда решение на Националния съвет. Има контролна комисия, която ще разгледа възраженията“, каза той и допълни:

„И за членовете на Националния съвет категорично стана изразено мнението, че той няма как да води листата на БСП в град Варна. Гуцанов е явление в БСП, което това ръководство се опита да прекрати. Той е като тумор в БСП и смятам, че Националният съвет взе правилно решение“.

Добрев и Гуцанов се разделиха в прогнозите си как скандалът ще се отрази на резултатите на БСП във Варна. За Гуцанов той ще е негативен, а за Добрев - по-добър от предходния.

По-рано депутатът Красимир Янков от вътрешната опозиция в партията заяви, че Манолова ще е вероятният кандидат за кмет на София. Под въпрос оставаше дали пленумът ще издигне собствена кандидатура за Варна след напрежението във варненската структура на социалистите, че е преговаряла с лидера на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов за кандидат-кмет.

„Приемам за манипулация това, което излезе, че варненските социалисти предлагат кандидатурата на Костадин Костадинов. Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро са свалили доверието от председателя на Градския съвет на БСП във Варна, но то предлага същия - със сваленото доверие Борислав Гуцанов, за кандидатура за кмет на община Варна, което е озадачаващо“, каза Янков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна