Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Премиерът Борис Джонсън има таен план как да изпълни обещанието си Великобритания да излезе от Европейския съюз на 31 откомври, пише евроскептичното британско издание Daily Express, като се позовава на неназовани източници в правителството.

Съобщава се, че планът е толкова таен, че дори членовете на вътрешния кръг на министър-председателя не са запознати с него. Само трима съветници са видели документа, за който се твърди, че съдържа секретен план.

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън ще заяви пред председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че ще пренебрегне указа на парламента и няма да дискутира или приема предложение за удължаване на срока за Брекзит, дори и ако не бъде постигната сделка, заявиха представители на правителството в Лондон, пише Guardian.

Съветът на прокурорите на извънредно заседание единодушно освободи снощи специалния прокурор Катица Янева, която е заподозряна за случая "Рекет" и се намира в ареста, съобщава вестник "Нова Македония". Цитират се мотивите за освобождаването й - "непрофесионална, незакононна и безсъвестна работа".

Сръбското опозиционно Движение на свободните граждани ще обяви бойкот на предстоящите идната пролет парламентарни избори в Сърбия, ако дотогава не бъде подписано обвързващо споразумение с управляващите за изборните условия, съобщава вестник "Данас".
.
Решение да бойкотират изборите вече взеха и други партии и политически организации в Белград.

Гърците продължават да са подозрителни към Европейския съюз 38 години след присъединяването си, но вярват още по-малко на САЩ, независимо от близките връзки между правителствата в последно време, показва проучване на общественото мнение, пише гръцкият вестник Protothema.

Анкетата е проведена в 14 страни за неправителствената организация „Европейски съвет за външни отношения“ и показва, че 26% от гражданите на Гърция смятат, че нито ЕС, нито тяхното правителство представлява националните интереси в международната търговия адекватно - най-високият показател сред всички страни-членки на Съюза.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна