Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Засукан свят“ на Мариус Куркински открива 33-ото издание на „Киномания“

Мариус Куркински
Снимка: БГНЕС, архив

Филмът на Мариус Куркински „Засукан свят“ ще открие 33-ото издание на „Киномания“.

Фестивалът посвещава специална вечер на Тео Ушев с единствената прожекция за България на късометражния му анимационен филм „Физика на тъгата“, по едноименния роман на Георги Господинов.

Филмът „Засукан свят“ - екранизация по едноименния разказ на Николай Хайтов, ще открие филмовия фестивал „Киномания“ с прожекция на 14 ноември в зала 1 на НДК.

Филмът е за оживелия предметен свят, за страховете и премеждията, режисиран от Мариус Куркински, изиграл и главната роля.

„Заставам зад него с цялото си сърце, с всички ценности, които имам в мене като човек. Оттук нататък предстои живота на филма“, каза Куркински.

Лентата е с впечатляващ актьорски състав, който включва и Камен Донев, Анна Пападопулу, София Бобчева, Димитър Рачков и други.

Сред акцентите в „Киномания“ е и „Нарисувай ми тъга“ - вечер на Тео Ушев, с българската премиера и единствена прожекция на филма му „Физика на тъгата“, отличен със специална награда в категория „Късометражно кино“ от престижния международен фестивал в Торонто.

Селекционерът на „Киномания“ Владимир Трифонов съобщи, че в програмата е и филмът „Джо Джо Рабит“.

„Режисьорът се казвай Тайкъл Уайтити. Филмът е сатира на Хитлер. Той самият играе Хитлер. Филмът е отличен с Наградата на публиката в Торонто“.

В програмата на „Киномания“ са още новият филм на Педро Алмодовар „Болка и величие“ и „Един дъждовен ден в Ню Йорк“ на Уди Алън.

Фестивалът „Киномания“ ще се проведе от 14 до 28 ноември в Националния дворец на културата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна