Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фортисимо" със силна заявка за финала на "Нека пеят народите"

Вокалният ансамбъл "Фортисимо" е финалист в престижния музикален конкурс "Нека пеят народите", чийто финал ще се провед на 13 октомври в Барселона. Ръководителят на състава Милена Добрева припомни в неделното "Радиокафе" на Радио София, че в този конкурс участват хорове от цяла Европа след предварителна селекция. От тези европейски хорове също има втори подбор, чрез който се определят участниците за финала. Така "Фортисимо" предстои да влезе в надпревара с хорове от Дания, Латвия, Естония, Русия, Испания, Италия и Англия.

Стигне ли се до едно високо ниво е много трудно то да се поддържа и затова чувстваме голяма отговорност, много хора разчитат на нас и затова и работим много усърдно и упорито, надявам се да се представим добре, подчерта Добрева.

В каталунската столица "Фортисимо" ще представи разнообразна програма, включваща обработен български фолклор - "Калиманко Денко" и "Дилмано, дилберо", както и световен поп хит в хоров аранжимент и класическо произведение в осъвременена обработка. Хористите ще пеят в Двореца на музиката, който се оказва, че е единственият в Европа под егидата на ЮНЕСКО. 

Милена Добрева, Ивелина и КристианХорът е съставен от 15 деца, повечето от които ученици, но и няколко студенти. Историята му води началото си от есента на 2014 година, като интересен факт е, че в момента има само двама от първите участници. Децата пеят с изключително желание, подбрани са според качества, талант, визия и харизма. "Фортисимо" бе отличен и като Ансамбъл на годината в класацията "Музикант на годината" на предаването на Българското национално радио "Алегро виваче".

Повече подробности за предстоящото участие на "Фортисимо" във финала на престижния конкурс в Барселона - в интервюто на Лили Големинова с Милена Добрева и хористите Ивелина и Кристиан.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна