Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на цените на петрола с 6% след информация, че саудитското производство ще бъде възстановено по-скоро

Петролните фючърси поевтиняват рязко с около 6%, заличавайки част от вчерашния шоков ръст с близо 15% след информации, че големите петролни рафинерии в Саудитска Арабия, които пострадаха сериозно от атаки с дронове през уикенда, могат да се върнат към пълния си производствен капацитет по-рано от очакваното.

Агенция Ройтерс цитира неназован висш саудитски представител, който заяви, че компанията "Сауди Армако" ( Saudi Aramco) може скоро да възстанови около 70% от нарушеното си наполовина производство в размер на 5,7 млн. барела на ден. Това прави възстановяване на около 4 млн. барела от дневното петролопроизводство.

Същия саудитски източник очаква производствените мощности на увредената от атаките с дронове петролна инфраструктура да бъдат възстановени напълно в рамките на следващите 2 до 3 седмици.

Саудитска Арабия също така заяви, че разполага с достатъчно петрол, за да компенсира загубеното производство за около 30 дни, докато първоначалните опасения на петролните пазари бяха, че може да отнеме доста седмици или дори месеци, за да се отстранят щетите и преди петролните съоръжения на "Сауди Арамко" да заработят на пълни обороти.

Макар и все още непотвърдена, информацията допринесе за рязко поевтиняване с около 6% на петролните фючърси в рамките на минути в късния европейски следобед. Подобна информация имаше и по-рано днес, но петролът започна да поевтинява здраво едва след като тя беше тиражирана и от Ройтерс.

Фючърсите на петрола брент с доставка през ноември се понижават с 6% към 64,80 долара за барел, заличавайки една трета от вчерашното шоково поскъпване с 15% към $69 за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври поевтиняват с 5,8% към $59,30 за барел, парирайки солидна част от вчерашния ценови скок с 14,7% към $63,0 за барел.

За сега обаче информацията не е официално потвърдена нито от Саудитското енергийно министерство, нито от компанията "Сауди Арамко".

По-рано във вторник от енергийното и петролно министерство на Саудитска Арабия заявиха, че ще бъде дадена специална пресконференция по-късно днес - вероятно около 20:15 часа българско време.

Графика на петрола брент на часова база
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!