Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Петкова: Очакваме удължаване на срока и на 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“

| обновено на 17.09.19 в 19:13
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров взеха участие в XVII-ото заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се проведе в резиденция Евксиноград.
Снимка: БТА

Удължаването на срока за експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ е приоритет на правителството, който се реализира успешно, декларира министърът на енергетиката Теменужка Петкова след днешното заседание във Варна на Междуправителствена българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, в което взе участие и руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

„Както знаете през 2017 година Агенцията за ядрено регулиране удължи живота на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“, сега предстои, очакваме в началото на месец октомври, да бъде удължен животът и на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ на база на всичките дейности, които бяха извършени с нашите партньори от „Росатом“. По закон е десет години, срокът е удължен до 60 години, но по закон може да бъде удължена лицензията на всеки десет години“, каза Петкова.

Мантуров на свой ред очаква от 1 януари догодина по газопровода „Турски поток“ да тръгнат първите доставки на синьо гориво. Теменужка Петкова заяви, че се полагат усилия за изграждане в срок на тръбопровода от границата ни с Турция до Сърбия.

До 1-ви януари 2020 година България трябва да изгради необходимата инфраструктура от турско-българската граница до сръбската и да тръгне газ по газопровода „Турски поток“ - това заяви Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията на Руската федерация на съвместен брифинг в резиденция „Евксиноград“ с Теменужка Петкова, министър на енергетиката на България.

Мантуров уточни:

„До първи януари да се приключи работата по газопровода, така че на първи януари да тръгнат първите доставки на газ по линия на газопровода „Турски поток“.

Министър Теменужка Петкова определи значението на проекта „Турски поток“ като стратегическо.

„Този проект е от изключително важно значение не само за България, но и за целия регион и затова ние наричаме този проект „Балкански поток“. Всички наши действия,  свързани с реализацията на този проект, са изцяло съобразени с европейското законодателство, с изискванията на ЕС, на третия либерализационен пакет, така че вървим напред“.

Що се отнася до проекта АЕЦ „Белене“ и двете страни бяха  категорични, че без участието на „Росатом“ той е невъзможно да се реализира, независимо кой ще бъде избран след приключването на конкурса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!