Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Туск в Скопие: Заслужавате европейско бъдеще

Доналд Туск и Зоран Заев на съвместната им пресконференция в Скопие.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е на посещение в Северна Македония и Албания. Двете държави очакват през октомври да получат дати за начало на преговори за членство в съюза.

С договорите с България и Гърция станахте шампиони, заяви насърчително Доналд Туск в Скопие, но пък не даде и ясен сигнал, че евроамбициите на Северна Македония ще бъдат реализирани през октомври.

Уста, пълна с хвалебствия - така медиите в Северна Македония определиха посланието на Доналд Туск в Скопие. Първо той се срещна с президента Стево Пендаровски в резиденцията „Водно“. Взехме тежки решения и заслужаваме европейско бъдеще, заяви Пендаровски.

Премиерът Зоран Заев изреди всички очаквания на Скопие - дата за начало на преговори, изготвяне на рамка за преговори и междуправителствено заседание между Скопие и Брюксел в края на тази или в началото на другата година.

Заев увери, че със случая „Рекет“ и Законът за прокуратурата ще докажат независимостта на съдебната система и целенасоченост в борбата срещу корупция.

Направихте и невъзможното, намерихте решение за кризите във вашата страна, усилията ви бяха извънредни, заяви Доналд Туск в Скопие. Той подчерта, че столицата на Северна Македония е най-доброто място, от което да отправи призив към европейските лидери да свършат своята част от работата.

Борбата с корупцията и върховенството на закона бяха във фокуса и на неговото изказване.

„Искам да бъде кристално ясно, че в Брюксел няма съмнение за борбата с корупцията и върховенството на закона. Много добре знаем, че правителството и решително и действа с постоянство. Процесът на присъединяване към Европейския съюз е маратон, продължете със същия фокус и усилия“, каза Туск.

След Северна Македония Доналд Туск отпътува за Албания, където има среща с премиера Еди Рама.

Мандатът на Доналд Туск като председател на Европейския съвет изтича на 1 декември,  а неговото място ще заеме белгийският премиер Шарл Мишел.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!