Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици руснаци на протест в защита на осъдени демонстранти

Снимка: Туитър акаунт на Наташа Зотова

Стотици руснаци, включително актьори и музиканти, се събраха днес на дълга опашка пред президентската администрация в Москва в подкрепа на хвърлени в затвора демонстранти, предаде АФП.

Този месец руски съдилища осъдиха 6-ма души на 2 до 4 г. затвор след вълната от антиправителствени протести в столицата срещу недопускането на кандидати на опозицията до местните избори на 8 септември.

Присъдата на един от тях – младият актьор Павел Устинов, предизвика особено недоволство и рядка кампания на солидарност сред популярни актьори и други приятелски настроени към Кремъл знаменитости.

Десетки звезди с милиони последователи в социалните мрежи, които обикновено странят от политиката, обявиха, че Устинов, осъден на 3 и половина година затвор за насилие срещу полицаи, е бил невинен случаен минувач край протест.

В сряда кампанията получи тласък с акцията пред президентската администрация.

Пред вратата на сградата всеки от опашката заставаше поединично с плакати в подкрепа на Устинов и на другите осъдени. Това е единственият начин за демонстрация, която е разрешена без да се уведомяват предварително властите.

Отворено писмо в защита на осъдените подписаха и десетки свещеници от Руската православна църква.

Присъдата на актьора обжалва присъдата, но дата за заседание все още не е насрочена.

Междувременно днес член на ръководството на управляващата партия „Единна Русия“ неочаквано подкрепи днес осъдения.

„Ситуацията, в която се оказа актьорът Павел Устинов е възмутителна несправедливост. Не е възможно да се игнорира или премълчи“, написа в „Инстаграм“ секретарят на генералния съвет на партията Андрей Турчак. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени