Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доживотен затвор грози арестуваните в Японско море севернокорейски бракониери

Русия е задържала 161 севернокорейски бракониери

| обновено на 18.09.19 в 18:59
Снимка: Уикипедия

Арестуваните вчера в изключителната икономическа зона на Русия в Японско море севернокорейски бракониери са заплашени с доживотен затвор. При операцията по задържането им пострадаха четирима руски граничари, единият от които получи огнестрелно нараняване.

Следственият комитет на Русия обвини севернокорейските рибари в „посегателство върху живота на сътрудници на провоохранителните органи“, което се наказва с доживотна присъда.

Говорителят на граничното подразделение на Федералната служба за сигурност в Приморския край Албина Проскуренко обясни:

„В резултат на координираните действия на силите на бреговата охрана, авиацията и специалните части руските граничари задържаха две риболовни шхуни, 11 моторни лодки, както и 161 граждани на КНДР. Намерени и конфискувани са забранени оръдия за риболов и незаконно придобити морски биоресурси. Сред чужденците има пострадали, на които е оказана необходимата помощ“.

Севернокорейските рибари бяха задържани вчера на около 200 морски мили от брега. По информация на Федералната служба за сигурност, екипажът на едната шхуна оказал съпротива и открил огън по руските граничари. Състоянието на четиримата ранени руски войници е стабилизирано.

Конвоирането на задържаните моряци и плавателни съдове до пристанището Находка в Приморския край продължава и в момента.

Вчера в руското министерство на външните работи спешно беше извикан севернокорейският посланик. Дипломатът се ангажира страната му да направи всичко необходимо за предотвратяването на подобни инциденти в бъдеще.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна