Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рияд представи доказателства, че Иран стои зад атаката срещу петролна рафинерия

В Рияд бяха показани останки от иранска крилата ракета, както ги описаха саудитските власти, използвана за атака по петролните обекти в събота.
Снимка: БТА

Министерството на отбраната на Саудитска Арабия проведе в сряда специална пресконференция, по време на която представи "веществени доказателства", които според саудитските власти доказват, че атаките срещу петролния гигант "Сауди Арамко" са инициирани от Иран.

"Тази атака не беше срещу Кралство Саудитска Арабия, а срещу международната икономика", заяви говорителят на Министерството на отбраната Турки ал-Марки, докато представяше пред медии и членове на дипломатически корпус отломки от дронове и ракети, за които се твърди, че са били използвани при нападенията през уикенда.

Той също така посочи, че в допълнение към крилатите ракети "Ya Ali", по време на въздушните атаки са били използвани и ирански безпилотни летателни апарати Delta Wing. Според него общо 25 дрона и ракети са били използвани за въздушните удари по двете петролни рафинерии на саудитския петролен гигант "Арамко".

"Атаката е била стартирана от север и безспорно е спонсорирана от Иран", подчерта по време на пресконференцията Турки ал-Мурати. "Доказателствата, които виждатe пред вас, правят това неоспоримо".

Според Малки дроновете и ракетите са изстреляни по Абкайк, домът на най-голямото съоръжение за преработка на нефт в света, като крилати ракети са били насочени и към Хурайс. Той повтори, че атаката не е могла да дойде от Йемен, посочвайки, че йеменското бунтовническо движение Хуси, което пое отговорността за нападенията, само "прикрива“ Иран.

По-рано днес президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е възложил на Министерството на финансите да "увеличи значително" санкциите срещу Техеран.

Междувременно руският му колега Владимир Путин призова за безпристрастно разследване на атентатите срещу нефтените съоръжения на "Арамко" по време на телефонен разговор със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна