Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания пред прага на втори предсрочен вот тази година

Временният премиер на Испания социалистът Педро Санчес напуска парламента след последния парламентарен контрол преди поредния предсрочен вот, очакван на 10 ноември.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания е на прага на нови избори тази година след провала на опитите за съставяне на правителство. Социалистите спечелиха вота на 28 април, но не събраха достатъчно подкрепа в парламента, за да управляват. Вече е много трудно да бъдат предотвратени предсрочните избори, които ще бъдат свикани автоматично за 10 ноември, ако няма кабинет до понеделник.

Основните партии в Испания си отправиха взаимни обвинения и предизборната кампания на практика вече започна, въпреки че формално срокът за правителство е 23 септември.

Изпълняващият длъжността премиер - социалистът Педро Санчес обвини в безотговорност другите три основни сили - Народната партия, десноцентристката „Гражданите“ и особено крайнолевите от „Подемос“, с които не успя да  убеди да го подкрепят.

„Подемос“ четири пъти блокира правителство, водено от Социалистическата партия,  заедно с консервативното мнозинство в парламента“, каза Санчес.

„В този случай се оказа невъзможно да изпълним мандата, който получихме на изборите на 28 април“, добави той.

Снимка

Социалистите на Санчес се надяват да получат още по-голяма подкрепа на следващия вот - прогноза, в която се усъмни лидерът на консервативната Народна партия Пабло Касадо.

„Подозираме, че Санчес не искаше да състави правителство. От самото начало се стремеше към нови парламентарни избори. По всичко личи, че целта му е постигната. Но се надявам, че пред урните ще плати за това“, каза той.

Партиите правеха различни предложения за компромис в опит да избегнат отговорността за новите избори, които, според всички проучвания, испанците не желаят.

Лидерът на „Гражданите“ Албер Ривера подчерта, че нови избори биха стрували 175 милиона евро и изрази желание за компромис.

„Няма значение, че ще ни обиждат. Не става дума за друго, а за Испания. Трябва да се опитаме да постигнем споразумение“.

 В същия дух се изказа и лидерът на крайнолевите от „Подемос“ Пабло Иглесиас.

„Педро Санчес има две предложения. От нас - да разделим отговорностите в едно общо правителство и оферта от десницата - от „Гражданите“. Все още има време да приеме и да бъде премиер“, каза той.

 Има вероятност след 10 ноември отново да се стигне до нова патова ситуация между четирите водещи партии, които си оспорват властта от 2015 г., когато „Подемос“ и „Гражданите“ разбиха двупартийния модел.

Задачата на правителството в Мадрид беше усложнена от опита за отделяне на Каталуния и продължаващото там напрежение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна