Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

„По „Тракия“ до Пловдив без полицаи, ще има само камери“, съобщава „24 часа“. Вестникът пояснява, че предложението включва по най-натоварения пътен участък в България - магистрала „Тракия“ от София до Пловдив, да е без пътни полицаи, а нарушителите да се регистрират от камери. С тях могат да се следят скорост на движение и поведение на водача, наличие  на „Гражданска отговорност“ и на технически прегледи.

Това е едно от множеството идеи в анализа за състоянието на пътната безопасност, като подобен документ се изработва за първи път. Това е казала пред „24 часа“ Малина Крумова, председател на  Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Анализът препоръчва още в колите на „Пътна полиция“ да има ПОС терминали и комплект за първа помощ, допълва в публикацията си всекидневникът.

„България форсира нов договор за близо 3 милиарда лева“, пише в заглавие на първата си страница вестник „Сега“. Изданието коментира, че правителството изненадващо форсира втори договор за милиарди в рамките на месец. Вчера „Булгартрансгаз“ подписа документите за изграждането на участъка от „Турски поток“ през страната ни, който премиерът Борисов кръсти „Балкански поток“. България ще плати на саудитски консорциум над 1,1 млрд. евро, или близо 2,2 млрд. лева. По договора има допълнителни плащания и общата стойност става почти 3 млрд. лева. В началото на август бяха платени 2,2 млрд. лв. за американските изтребители Ф-16, уточнява „Сега“.

„Неодобрението към правителството скача над 50%“, пише вестник „Дума“, като се позовава на проучване на „Алфа рисърч“. Изданието посочва, че неодобрението към правителството и конкретно към министър-председателя се увеличава през последните три месеца. Към правителството ръстът на недоверие вече надхвърля 50 на сто, а към премиера скача с 5% и достига 46 на сто. Нарастват и критичните гласове към качеството и стила на управление на страната. Президентът Румен Радев продължава да се ползва с най-висок персонален рейтинг от политиците в страната - 54,8%, допълва в публикацията си "Дума".

„Данък „телевизор“ влиза в парламента“, информира „Труд“. Изданието обяснява, че „парламентът подхваща таксите, които трябва да плащат частните лица и бизнесът за обществените телевизия и радио“. По закон налозите са месечни и се събират на основата на всеки регистриран електромер. Те трябва да влизат във фонд „Радио и телевизия“ към СЕМ“, уточнява „Труд“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна