Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се присъединява към проекта за литература и книги „Традуки“

Снимка: БТА

Народното събрание ратифицира единодушно и на две четения Рамковото споразумение за проекта „Традуки“ и присъединяването на министерството на културата към него за  популяризиране на българските автори в Европа.

Проект „Традуки“ представлява европейска мрежа за литература и книги за подкрепа и посредничество за проекти в областта на превода в Югоизточна Европа и  има за цел да поощри интелектуалният обмен и диалога между Югоизточна Европа и немскоговорящите страни. С присъединяването на министерството на културата ще се подпомага участието на българските книгоиздатели в международни панаири на книгата и ще се популяризират български автори и произведения чрез превод на различни езици.

Това от своя страна ще позволи българската страна и в частност целият книжен сектор да имат значителни предимства от присъединяването на България към европейската мрежа за литература и книги „Традуки“ като равноправен член.

Годишният финансов принос на министерството на културата към проекта „Традуки“ е в размер на 10 хиляди евро. В „Традуки“ участват културни ведомства на редица европейски държави, както и страни като Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Лихтенщайн, Северна Македония и Черна гора.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна