Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският туроператор Thomas Cook търси спешно 200 млн. паунда, за да оцелее

В петък британската компания Thomas Cook търси спешно допълнително 200 млн. паунда (около 251 млн. долара), за да задоволи своите кредитори и да осигури оцеляването на най-старата в света туристическа компания, съобщава Ройтерс.

През миналия месец пионерът в пакетните туристически обиколки договори ключови условия на план за рекапитализация на стойност 900 млн. британски лири с китайския международен инвестиционен конгломерат Fosun International Ltd. и с някои банки.

Компанията Thomas Cook, в която работят 21 хил. души в 16 държави, предупреди в петък, че това може да означава, че нейните акционери ще загубят цялата си инвестиция.

След изявлението акциите на Thomas Cook се сринаха на Лондонската борса за кратко към рекордно дъно от 3,22 пенса за една акция, преди да възстановяват част от загубените позиции. Въпреки това акциите на британския туроператор се търгуват със спад от над 21% към 3,50 пенса.

"Очаква се рекапитализацията да доведе до значително намаляване на интересите на съществуващите акционери, със значителен риск да не бъдат възвърнати техните инвестиции", посочиха от туристическият гигант.

Кредиторите изискват допълнително още 200 млн. паунда милиона за подпомагане на Thomas Cook през зимния туристически сезон, когато по принцип кешовата наличност на компанията е по-слаба.

"Дискусиите за съгласуване на окончателните условия за рекапитализация и реорганизация на компанията продължават между нея и редица заинтересовани страни“, посочиха от Thoma Cook. "Тези дискусии включват неотдавнашно искане за сезонна допълнителна ликвидност в размер на 200 млн. лири над обявената по-рано финансова инжекция от 900 млн .лири под формата на нов капитал".

Компанията Thoma Cook, която има около 600 хил. клиенти на почивка в Европа, се бори от доста време с конкуренцията при популярни дестинации, с високите нива на дълг и с необичайно горещо лято през 2018-а година, което намали резервациите в последния момент.

Източник, близък до дискусиите, каза в четвъртък пред Ройтерс, че банката Royal Bank of Scotland (RBS) е нанесла удар на Thomas Cook с искането за допълнително финансиране в последния момент, добавяйки, че ситуацията "става все по-критична".

Говорител на RBS заяви, че банката "не признава това охарактеризиране на събитията“ и че работи с всички страни, за да "опита да намери решение за недостига на финансиране и на ликвидност в Thomas Cook".

Според първоначалните условия на плана, Fosun - чиято "китайска шапка" притежава ваканционната компания Club Med - би донесъл 450 млн. паунда свежи пари в замяна на поне 75% от бизнеса на британския туроператор и 25% от авиокомпанията на групата (Thomas Cook Airlines).

Банките, предоставили кредити, както и притежателите на облигации на Thomas Cook, трябваше "да се изръсят" с още 450 милиона лири и да конвертират съществуващия дълг в ценни книжа, което да им предостави общо около 75% от авиокомпанията Thomas Cook Airlines и до 25% в туроператорския бизнес, заявиха от туристическата компания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна