Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките власти задържа ливанец, издирван 34 години от Интерпол

Бреговата охрана на гръцкия остров Миконос задържа ливанец, издирван 34 години от Интерпол за отвличане на самолет и убийството на американски офицер.

Арестуваният мъж е предаден на гръцката прокуратура. Очаква се той да бъде екстрадиран в САЩ, където ще бъде съден за тероризъм.

При рутинна проверка на круизен кораб, акостирал на остров Миконос, гръцките гранични власти задържаха ливански гражданин. Оказало се, че мъжът е бил издирван от 34 години с червена бюлетина на Интерпол. 

Ливанецът е обвинен в отвличане на самолет и в убийство на американски военен, пътувал в същия самолет по линията Атина – Рим през 1985 година. Тогава двама ливанци, въоръжени с автомати и гранати, принуждават екипажа да промени посоката и приземяват самолета в Бейрут.

Те освобождават няколко от пътниците, сред които е и известният гръцки певец Демис Русос. На борда пътува и американски гражданин, офицер от флота, който прави опит да обезоръжи терористите. Разстрелват го на летището.

Останалите пътници са спасени след преговори с американското правителство. В продължение на 34 години американските власти издирват в цял свят терориста. Той се качва на кораба за Миконос, като след това е трябвало да продължи за Турция.

Гръцките гранични власти арестуват ливанеца на пристанището в Миконос и го предават на прокуратурата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна