Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбълът ни с бронзов медал в многобоя на световното в Баку

| обновено на 21.09.19 в 19:58
Стефани Кирякова, Симона Дянкова, Лаура Траатс, Ерика Зафирова и Мадлен Радуканова
Снимка: БНР

Преди години във футбола беше модерна една фраза „който и да играе, Германия печели“. Сега този рефрен с пълна сила можем да го приложим в художествената гимнастика – „независимо кой, как играе, Русия печели“. Това се случи днес в многобоя при ансамблите на световното първенство по художествена гимнастика, което се провежда в Баку.

Българският ансамбъл направи най-силното си представяне на първенство на планетата. Ако миналата година в София и по-миналата в Пезаро нашите момичета сами изпуснаха титлата, то днес я заслужаваха и то по най-категоричния начин. Лаура Траатс, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова и Ерика Зафирова, заедно капитана Симона Дянкова, изиграха и двете си съчетания повече от убедително. Те просто бяха безапелационни, но… Съдиите решиха друго, като подариха за пореден път титлата на Русия. След като допуснаха губи грешки в композицията с три обръча и два чифта бухалки и изиграха прилично съчетанието си пет топки, представителките на Темида се презастраховаха и вдигнаха на "Сборная" за първи път в историята оценка от 30.000 токи и така им подсигуриха първото място със общ сбор от 58.700 точки.

Сребърните медали с актив от 58.200 точки отидоха при гимнастичките от Япония. Но и при този медал остана горчилка, защото състезателките от Страната на изгряващото слънце не впечатлиха с кой знае колко сложни съчетания, още повече сравнени с тези на българките. Затова и тук остана усещането, че съдиите подготвят почвата за следващата година, когато Япония ще е домакин на Олимпиадата, а пък и президентът на международната федерация Маринари Ватанабе е представител на тази държава.

Така бронзовото отличие остана за нашите момичета, които все пак стъпиха на най-ниското стъпало на почетната стълбичка с общ сбор от двете изгрявания – 58.000 точки.

Топ 6 допълниха Беларус (56.400), Италия (55.200) и Израел (54.950).
Петте олимпийски квоти пък спечелиха Япония, Беларус, Израел, Китай и домакинът Азербайджан. Припомням, че България, Русия и Италия имат квоти от шампионата в София миналата година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!