Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голям интерес в Провадия-Солницата в Деня на отворените врати

Хиляди хора от страната и чужбина посетиха най-старото праисторическо селище в Европа, а и в света в деня на отворените врати в Солницата в Провадия. Проф. Васил Николов и археолози от музея в Провадия разказваха за интересните находки, както и за уникалните каменни стени, по времето когато солта е била по-скъпа от златото. Даниела Стойнова разказва за вълнуващото събитие в Деня на българската независимост:

Дори неуморимият ръководител на разкопките проф. Васил Николов беше изненадан от големия наплив на хора от цяла България, на белгийци и дори на англичани: 
"Огромен е интересът. Първите каменни крепости тука са 2100 години по-ранни от първата пирамида, пирамидата на Джосер в Египет. Учебниците по военна стратегия трябва да бъдат пренаписани в частта за праистория след разкопките на Провадия солницата".
Корабният механик Стоян Сотиров, който е родом от Провадия, сподели гордостта си от видяното:
"Това ме кара, първо, като българи да се гордеем и като провадийци. Ние сме най-древните хора, цивилизовани в Европа. Това е невероятно. Явно трябва да се положат малко повече усилия това да стане достояние на целия свят, ето я Европа, това е Европа".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна