Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и премиерът на Великобритания Борис Джонсън целят да подпишат търговска сделка в следващите девет месеца, пише британският в. „Сън“. Споразумението, към което се стремят Лондон и Вашингтон се очаква да е най-голямото търговско споразумение, което САЩ някога са постигнали с друга държава. То може да бъде подписано следващото лято, но прилагането му ще трябва да изчака до завършването на транзитният период на Брекзит през декември 2020 г. Тръмп и Джонсън ще разговарят за сделката в кулоарите на Общото събрание на ООН на 24 септември. Най-големият приоритет на САЩ е да изработи намаление на митата за стомана, внасяна на острова и намаление или премахване на данъците за дигиталните си компании. Лондон от своя страна ще иска достъп до гигантския американски пазар за финансови услуги.

Гръцката полиция извърши акция в окупирана сграда в атинския квартал „Ексархия“ и отстрани от там десетки самонастанили се мигранти без документи, съобщава в. „Катимерини“. Сградата в миналото е служила като училище, но от четири години е окупирана. Десетки полицейски служители са участвали в акцията, в която са се включили и екипи на специалните сили. Това е поредната акция от компанията на правителството за борба с беззаконието в Атина, отбелязва „Катимерини“.

„Уолстрийт джърнъл“ публикува заключенията на индонезийските следователи за катастрофата на „Боинг 737“ МАКС в Индонезия през октомври миналата година -  проблеми с дизайна и процедурата по надзора са се оказали ключови фактори за катастрофата на самолета. В проектодоклада на индонезийското разследване се посочва, че били допуснати и серия от грешки на пилотите. Нередности при поддръжката също са допринесли за катастрофата на самолета на „Лайън еър“, при която загинаха 189 души. Очаква се окончателният доклад да бъде публикуван през ноември тази година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна