Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Починалият наш боксьор е ползвал чуждо име

От Българския професионален боксов съюз разпространиха отворено писмо с ново уточнение по повод трагичната кончина на младия български боксьор Исус Величков, който почина от раните си след участие в гала вечер в албанския град Шкодра.

Публикуваме писмото без редакторска намеса:

Дo всички заинтересовани страни,

Уважаеми господа,

Във връзка с трагичния инцидент и последвалата смърт на български боксьор на професионално боксово събитие в Шкодра,  Албания, на 21 Септември 2019 г., Български Професионален Боксов Съюз още веднъж изказва своите съболезнования на близките на боксьора. 

Българският състезател Исус Розев Величков е регистриран в Професионалния Боксов Съюз с номер на лиценз 58. Регистриран е с лична карта и лични данни на това лице. В това число е пътувал с документи на това лице.

От няколко източника постъпи информация, че лицето участвало в събитието с трагичен край е Борис Александров Станчев. Към момента Българският Професионален Боксов Съюз има обосновани предположения,  че Борис Александров Станчев е ползвал чужди документи за получаването на професионален лиценз, с които с чужда самоличност е пътувал в  чужбина и участвал нееднократно в спортни събития. Изясняват се причините и обстоятелствата относно вкарването в заблуждение на Българския Професионален Боксов Съюз и официалните органи. Веднага щом получи необходимата информация по случая, Български Професионален Боксов Съюз ще излъчи официално становище за случилото се.

23.09.2019 Евгения Петрова

Генерален секретар БПБС

Същевременно пред bTV Исус Величков потвърди, че починалият в Албания боксьор Борис Станчов се е боксирал под чуждо име от 2018 г. По този начин е участвал в осем мача. Исус Величков е братовчед на Станчов и използвал неговия боксьорски лиценз.

„Той играе от 2018-а с моята карта. Каза няма проблем, треньорът знае“, заяви Исус Величков, който разказа, че братовчед му е дошъл у тях преди една година. Двамата нямат голяма прилика в лицето и лесно може да бъдат различени.

Все още не е ясно как се е стигнало до смяната на имената и размяната на документите. Родителите на Борис казаха пред bTV, че той много е обичал спорта и е искал да бъде професионален боксьор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна