Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп е поискал от Зеленски да "проучи" сина на Байдън, но без да го обвърза с военната помощ за Украйна

Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е поискал от украинския президент Володимир Зеленски да "проучи" бившия американски вицепрезидент Джо Байдън и неговия син Хънтър Байдън, но той не е обвързал тази си молба с обещаната от САЩ военна помощ за Украйна от близо 400 млн. долара.

Това показва оповестената в сряда от Белия дом разпечатка на проведения между двамата президенти телефонен разговор през юли.

В предишни информации се предполагаше, че Тръмп е използвал телефонния разговор, за "да натисне" Зеленски да повдигне обвинения срещу семейство Байдън, че то се е опитвало да спре украинско разследване на компанията „Бурисма“, в замяна на обещаната от САЩ военна финансова помощ за Украйна.

Според Тръмп и представители на Републиканската вероятно представлява конфликт на интереси това, че синът на бившия вицепрезидент Джо Байдън - Хънтър Байдън - е бил в съвета на директорите на украинската газова компания "Бурисма", която е била разследвана от украинската прокуратура.

В оповестената разпечатка от телефонния разговор, Доналд Тръмп е казала на Володимир Зеленски:

"Говори се много за сина на Байдън, че Байдън е спрял украинската прокуратура и много хора искат да разберат за това, така че би било чудесно всичко, което можете да направите с главния прокурор. Байдън се хвали наоколо, че е спря вашата прокуратура, така че ако можете да го "проучите"....На мен ми звучи ужасно всичко това, което е станало около Байдън".

След това Володимир Зеленски е поискал от Доналд Тръмп повече информация по случая, а президентът на САЩ е казал, че американският генерален прокурор Уилям Бар и личният му адвокат Руди Джулиани ще се обадят на Зеленски по-късно.

От Белия дом уточниха, че представените днес записки от разговора между двамата президенти не са дословни и се основават на бележки, направени от американски служители.

Важно е да се отбележи, че именно разговорът Тръмп-Зеленски накара във вторник председателят на Камара на представителите Нанси Пелоси да обяви, че започва разследване за импийчмънт срещу президента на САЩ.

Пелоси обвини Тръмп, че е помолил Зеленски да се намеси в политиката на САЩ, като навреди на Джо Байдън, който пък е негово съперник в предстоящите през следващата година президентски избори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна