Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на икономическите нагласи в еврозоната през септември до близо 5-годишно дъно

През септември икономическото и бизнес доверие в еврозоната отслабна до най-ниско ниво от четири и половина години насам в резултат на рязко влошаване на мениджърските нагласи в промишлеността до 6-годишно дъно при слабо подобрение в сферата на услугите, показват резултати от последно проучване на Европейската комисия.

Данните на ЕК са пореден знак за продължаване на икономическата слабост в еврозоната и в края на третото тримесечие, което накара ЕЦБ да предприеме нови стимулиращи икономиката и инфлацията мерки на последното си редовно заседание.

Индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, се понижи през септември до 101,7 пункта от 103,1 пункта през август и при очаквания на финансовите пазари за доста по-скромно понижение към 103,0 пункта.  Това представлява най-ниско ниво на индекса от февруари 2015-а година.

Негативно влияние върху нагласите през текущия месец продължава да оказва сериозното влошаването на бизнес доверието в промишлената сфера към най-ниско ниво от юли 2013-а година насам при слабо подобрение на бизнес нагласите в сектора на услугите и тяхна стабилизация в строителството.

Европейската комисия отчита съществено влошаване на бизнес доверието в Холандия и Испания (спад с по 3,1 пункта) , в Германия (понижение с 1,2 пункта) при по-слабо влошаване в Италия (с 0,8 пункта) и във Франция (понижение с 0,2 пункта).

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, който е индикатор за фазата на текущия бизнес цикъл, се срина още по-рязко през септември до -0,22 пункта от от +0,12 пункта през август, достигайки най-ниско ниво от август 2013-а година. Според ЕК и петте компоненти, влизащи в този бизнес климат индекс, бележат понижения, като особено рязко влошаване регистрират оценките на мениджърите за производството в миналото, както и тези за експортните и за общите поръчки. По-сдържано понижение бележат техните оценки за производствените очаквания в бъдеще, както и тяхната оценка за нивата на складови запаси.

Последното проучване на Европейската комисия регистрира поредно силно понижение на индекса, измерващ доверието в индустриалния и промишления сектор - от -5,8 пункта през август до -8,8 пункта през септември (най-ниско ниво от юли 2013-а), докато индексът в сферата на услугите се подобри слабо до 9,5 от 9,2 пункта месец по-рано. Слабо понижение отчитат бизнес нагласите в търговията на дребно - до 0,1 от 0,6 пункта при стабилизация в строителството на ниво от 3,8 пункта спрямо 3,9 пункта през август.

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната потвърди предварителната оценка на ЕК за слабо подобрение през септември до -6,5 пункта от -7,1 пункта през август, връщайки се към нивото от месец май.

Слабите резултати от последното проучване на ЕК са поредно доказателство за продължаващо влошаване на перспективите пред икономиката на еврозоната и в края на третото тримесечие най-вече в резултат на все по-ясните сигнал за рецесия в промишлената сфера, тъй като европейските компании страдат все по-силно от забавящия се експорт в посока Китай (на фона на търговската война САЩ-Китай) и в посока Обединеното кралство (с оглед на високата степен на несигурност относно предстоящия Брекзит).

Известното подобрение на бизнес нагласите в сферата на услугите и на потребителското доверие през септември пък отразява отчасти новите стимулиращи мерки, предприети на последното редовно заседание на ЕЦБ по-рано този месец. Това предполага, че стимулиращите мерки на ЕЦБ могат да помогнат за изолиране на по-голямата част от икономиката на еврозоната от сериозните проблеми, които продължава да изпитва производственият сектор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна