Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конгрес на британските консерватори в критичен момент за премиера Джонсън

| обновено на 29.09.19 в 19:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конгресът на британската Консервативна партия е в пълен ход с доста крайни изказвания на някои от най-видните членове, че отлагането на Брекзит ще навреди повече, отколкото излизането от ЕС на 31 откомври без сделка и че депутатите проявяват неуважение към гласоподавателите.
След като по-рано през деня Борис Джонсън, лидер на Консервативната партия и премиер на страната, отхвърли твърденията, че по-скоро би подал оставка, отколкото да иска отлагане на Брекзит, по-късно видни фигури в партията на конгреса в Манчестър в техните речи декларираха твърда убеденост, че премиерът може да извади Обединеното кралство от ЕС на 31 октомври.
Отговарящият за приготовленията в случай, че не бъде постигната сделка Майкъл Гоув обяви, че отлагането на Брекзит ще бъде много по-лошо, отколкото излизането без сделка.
Министърът за Брекзит Стивън Баркли посочи, че отлагането на Брекзит означава 1 милиарда паунда допълнителни плащания на Брюксел за всеки отложен месец. А Джейкъб Рийс-Мог каза, че депутатите в парламента, които не искат Брекзит, проявяват пълно неуважение към избирателите.
Докато торите провеждат техния конгрес, депутатите от опозицията подновявант работата си утре в парламента. Има съобщения, че те могат да поиска вот на недоверие в премиера, но все още няма яснота дали това ще помогне на тяхната кауза да спрат Брекзит без сделка.
Последното проучване на общественото мнение показва, че консерваторите имат комфортна преднина от 12 процента пред основната опозионна Лейбъристка партия, въпреки вътрешнопартийните проблеми.
Антагонизмът между управляващи и опозиция вече толкова голям, че в края на миналата седмица депутатите гласуваха против искането на премиера парламентът да бъде разпуснат само за няколко дни, докато трае конгреса на Консервативната партия. Торите все пак започват днес конгреса в Манчестър, като точно преди началото Борис Джонсън обеща построяването на 30 нови болници. На депутатите от Консервативната партия обаче може да се наложи да се завърнат спешно в Лондон, за да гласуват в Камарата на общините, ако опозицията реши да внесе вот на недоверие в премиера, като вече се преценява като единствения реален шанс да бъде спрян Брекзит без сделка. Борис Джонсън гостува тази сутрин в студиото на Би Би Си и отрече, че с използвания от него език насажда омраза. По въпроса за шансовете за Брекзит без сделка Джонсън заяви:

Ако в Брюксел подозират или мислят, че има реалистичен шанс Великобритания да бъде оставена в ЕС след 31 октомври, то това до голяма степен отнема свободата ни за маневри в преговорите“.

Ето защо Борис Джонсън продължава да настоява, че приетият закон за блокиране на Брекзит без сделка е предателски акт.

Стюърт Хоси, видна фигура в Шотландската национална партия, заяви, за Би Би Си, че вот на недоверие в правителството, с цел да се замени Борис Джонсън като премиер е единственият начин да се избегне Брекзит без сделка на 31 октомври. Според Хоси вотът може да бъде поискан още в понеделник или вторник. 

Лидерът на шотландските националисти Никола Стърджън вече намекна, че е готова да подкрепи Джеръми Корбин като временен премиер, но либералдемократите смятат, че лидерът на лейбъристите не е достатъчно обединяваща фигура за тази роля. Самият Корбин каза, че последните разговори на опозиционните партии са били продуктивни и перспективата за служебно правителство става все по-реална. 

Междувременно Борис Джонсън пристигна в Манчестър, където днес започва четиридневният конгрес на торите. Очаква се той да заяви пред делегатите, че само правителство на торите ще изпълни резултата от референдума през 2016 година. Депутатите отказаха да подкрепят искането на премиера за предсрочни избори, докато не бъде гарантирано, че няма да има Брекзит без сделка.   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна