Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай подкрепи приетия в Хонког закон

Властите в Хонконг официално забраниха носенето на маски от протестиращите

Носещи маски ги грози до 1 година затвори и глоба от 25 хил. хонконгски долара

Протестиращи в Хонког срещу забраната на маски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният администратор на Хонконг Кари Лам обяви на специална пресконференция в петък, че правителството на китайския автономен регион се позовава на Наредбата за спешни случаи и от 5-ти октомври официално забранява лицевите маски на протестиращите.

Кари Лам подчерта, че Хонконг не се намира в извънредно положение, но че "настоящата ситуация удовлетворява изискването" да се използва регулацията против носенето на маски. Законът беше "обсъждан отдавна" и ще бъде "ефективно възпиращо средство срещу насилственото поведение", коментира решението главният администратор на Хонконг.

Тя също така посочи, че по време на досегашните протести е имало ранени 1100 души, като 300 от тях са били полицаи. Процентът на арестуваните студенти е скочи до 38% от началото на септември, добави Кари Лам.

Главният администратор на Хонконг предупреди, че хората, които нарушат закона за носене на маски, ги грози наказание от една година затвор и глоба в размер на 25 000 хонконски долара (или около 3 188 щатски долара).

Забраната за маски влиза в сила от събота и ще се прилага за хората, участващи в "незаконни" събирания, които използват насилие и няма да важи за онези, които носят маски за лице поради "основателни нужди".

Китай обяви, че подкрепя закона, обявен от лидера на Хонконг Кари Лам, който забранява антиправителствените протестиращи да носят маски за лице, съобщи китайската държавна телевизия CCTV.

Ян Гуан, говорител на китайското бюро по въпросите на Хонконг и Макао на Държавния съвет, заяви, че хаотичната ситуация не може да продължава безкрайно и че Хонконг е достигнал критичен момент. Той отново посочи китайската позиция, че протестите се развиват под формата на революция с чужда намеса.

Междувременно хиляди маскирани протестиращи скандираха лозунги, призоваващи към по-голяма демокрация, докато те маршируваха в бизнес района на града, преди Карим Лам да започне да говори. Те скандираха "Искаме да носим маски за лице" и "Носенето на маска не е престъпление".

Въвеждането на тази забрана представлява втвърдяване на позицията на местната власт по време на най-разрушителната криза на територията на Хонконг, откакто тя се върна под китайското управление през 1997-а година.

Анализаторите предупреждават, че използването на Наредбата за спешни случаи за първи път от над половин век създава опасен прецедент. Законът - реликва от британското управление, влязъл в сила през 1922-а година за потушаване на стачка на моряците и последно използван за смазване на бунтове през 1967-а година, дава широки правомощия на главния администратор на Хонконг да прилага разпоредби при извънредни ситуации.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!