Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов спад на промишлените поръчки в Германия през август, подсилващ опасенията за рецесия

През август индустриалните и промишлените поръчки в Германия се понижиха за втори пореден месец по-рязко от очакваното в резултат на рязко намаляване на вътрешните поръчки, показват данни на немската официална статистика Destatis.

Това е пореден знак, че изпитващият сериозни проблеми промишлен сектор може да допринесе за изпадане на водещата европейска икономика в техническа рецесия през третото тримесечие на настоящата година (спад на БВП за две поредни тримесечия).

Поръчките за промишлено производствени стоки се понижиха през август с 0,6% спрямо юли, когато се свиха с 2,1% (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 2,7%), докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за по-скромно понижение с 0,3 на сто.

Влошаване се дължи в най-голяма степен на спад с 2,6% на вътрешните германски поръчки, докато поръчките идващи отвън се повишиха с 0,9% след отскок с 1,5% на новите поръчки от останалите страни-членки на еврозоната и след увеличение с 0,4% на тези, постъпващи от останалия свят.

На годишна база промишлените поръчки в Германия се понижиха през август с 6,7% след спад 5.0% през юли (слаба възходяща ревизия от понижение с 5,6%) и прогноза за понижение с  6,4 на сто.

Промишленият оборот в Германия през август пък се разшири с 1,3% след свиване а с1,2% през юли.

"Продължава слабото търсене в индустрията", коментира днешните данни немското икономическо министерство и добави: "За сега индустриалната бизнес активност продължава да бъде потисната".

Днешните слаби данни са допълнителен знак,  потвърждаващ, че икономиката на Германия вероятно е навлязла в слаба рецесия през третото тримесечие, което вероятно ще постави под натиск немското правителство да се откаже от стриктната си балансирана бюджетна политика.

През миналата седмица финансовия министър Олаф Шолц отбеляза, че Германия може да се справи с икономическата криза, добавяйки, че не очаква тя да бъде толкова лоша, колкото през 2008-2009а година.

На този етап правителството продължава да се придържа към политиката си на балансиран бюджет, въпреки натиска от страна на икономисти и на други правителства да се изразходват повече държавни средства, за да се повиши слабото търсене.

Германските производители, разчитащи на износа, продължават да страдат от забавянето на световната икономика и бизнес несигурността, свързана с търговския спор между САЩ и Китай, както и витаещата неяснота около планираното, но забавящо се излизане на Великобритания от Европейския съюз (несигурността относно Брекзит).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна