Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо подобряване на индустриалното производство в Германия през август

Германското индустриално производство се повиши изненадващо през август, показват данни на федералната статистика Destatis, които могат да вдъхнати слаби надежди, че водещата европейска икономика в крайна сметка може да избегне рецесията през третото тримесечие на годината.

Индустриалното производство нарасна през август с 0,3% спрямо юли, когато се сви с 0,4% (възходяща ревизия от спад с 0,6%) и при осреднена прогноза на финансовите пазари за понижение с 0,1 на сто.

Промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството от общото индустриално производство) пък нарасна с цели 0,7%, докато производството на потребителски стоки се понижи с 1,0%, а енергийното производство с 1,7 на сто. Повишение с 1,0% беше отчетен при производството на т.нар. "междинни стоки" (на части или компоненти).

В същото време строителството се сви с 1,5%, а производството на капиталови стоки (на средства за производство, или на оборудване) се увеличи с 1,1%.

На годишна база спадът на индустриалното производство в Германия се задълбочи слабо през август до -4,0% от -3,9% през юли (възходяща ревизия от понижение с 4,2%) и очаквания за спад с 4,3 на сто.

"Въпреки слабото възстановяване, индустрията остава в низходящ тренд, като продължава слабостта в търсенето", коментира днешните данни германското икономическо министерство, отбелязвайки, че нарастването на индустриалното производство през август е било в резултат на растежа при средствата за производство и на т.нар. "междинни стоки".

Днешните по-добри от очакваното данни могат да дадат повод за слаба надежда, че германската икономика ще успее да избегне навлизането в рецесия през третото тримесечие, въпреки че експортно-ориентираният промишлен сектор на страната вече се намира в рецесия.

Все още обаче икономисти и анализатори очакват, че БВП на Германия ще се свие през периода юли - септември с 0,1% след аналогично понижение и през второто тримесечие, което на теория ще означава техническа рецесия. Повод за тези прогнози оказа и факта, че несигурността около планираното излизане на Великобритания от ЕС и търговската война главно по оста САЩ - Китай вече започват да вредят не само на промишлеността, но и на бизнес активността в сферата на услугите, както и на германския пазар на труда, който беше гръбнакът на потребителско-задвижвания икономически растеж в етапа на слаб експорт.

В същото време изненадващото подобрение на производството през август идва в момент на нов спад на промишлените поръчки, според вчерашни данни на Destatis, което е предпоставка за подновена слабост в индустриалния и промишлен сектор през следващите месеци.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна