Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хонконгската борса оттегли офертата за покупка на Лондонската борса за близо 37 млрд. долара

Във вторник Хонгконгската фондова борса (Hong Kong Exchanges) официално оттегли офертата си за покупката на лондонския си конкурент (London Stock Exchange Group),  след като британската борса отхвърли изненадващо предложената добра цена от близо 37 млрд. долара.

В съобщение за пресата азиатският борсов оператор подчерта, че все още вярва, че сливането между двете борси "би създало водеща световна пазарна инфраструктурна група". HKEX обаче добави: "Съветът на директорите на HKEX е разочарован, че не е в състояние да се ангажира с управлението на LSEG при реализирането на тази визия и вследствие на това реши, че не е в най-добрия интерес на акционерите на нашата борса да следват това предложение".

През септември Лондонската фондова борса отхвърли офертата за поглъщане от борсата в Хонконг на стойност 36,6 млрд. долара, като самото придобиване щеше да доведе до създаването на мощен борсов оператор на стойност от 70 млрд. долара. Лондонската борса обаче изрази опасения, включително връзките на Хонконг с китайското правителството в Пекин, които биха довели до влияние на управляващата в Китай комунистическа партия върху нейните операции.

От London Stock Exchange Group потвърдиха, че са наясно с оттеглянето на офертата на Hong Kong Exchanges.

Базираният в Лондон пазарен оператор потвърди и ангажимента си към предложението за придобиване на компанията за финансови данни Refinitiv и добави, че транзакцията все още е "на път" да се случи, като тази операция ще бъде завършена през втората половина на следващата година. LSE Group заяви, че акционерите ще гласуват за тази покупка на извънредно събрание през следващия месец

Новината за отказа на Хонконгската борса да придобие британския си конкурент доведе до спад с близо 5% на акциите на London Stock Exchange Group през днешната търговия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна