Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп: Турция е важен търговски и партньор в НАТО

Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган
Снимка: aa.com.tr

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп подчерта в туитър фактът, че Турция произвежда структурни стоманени рамки за американските изтребителя Ф-35 на компанията Lockheed Martin Corp. и изрази ангажираност към партньорството със страната. Той маркира своето вчерашно посланието за "приключване на безкрайните войни".

Тръмп сякаш смени вчерашния остър тон по отношение на Анкара като добави в днешните си послания в туитър: "Те (турците) също така се справиха добре, като ми помогнаха да спасим много животи в провинция Идлиб и по моя молба върнах в много добро здравен пастор Андрю Брънсън, на който му оставаха дълги години затвор. Освен това не забравяйте и важното, че Турция е важен член за доброто състояние на НАТО".

Изявлението на американския главнокомандващ идва, след като Белият дом заяви, че ще изтегли останалите си войски от район в Сирия, който е държан от съюзническите кюрдски милиции. Северозападният регион обаче е целта на евентуална офанзива от страна на турския президент Реджеп Ердоган.

"Той ще дойде в САЩ като мой гост на 13-ти ноември", написа Тръмп, очевидно визирайки Реджеп Ердоган.

Доналд Тръмп също така твърди, че решението му да изтегли американските войски от Северна Сирия не означава, че САЩ изоставят кюрдите. Той подчерта, че Вашингтон ще продължи да помага на кюрдите, като им осигурява средства и оръжия, и в същото време отново заплаши Турция с "унищожаване на нейната икономика" в случай на някакви "спонтанни или ненужни битки" от страна на Анкара в Сирия.

"Може да сме в процес на напускане на Сирия, но по никакъв начин не изоставяме кюрдите, които са специални хора и прекрасни бойци", написа той в туитър.

"Също така отношенията ни с Турция, наш търговски и партньор в НАТО, са много добри. Турция вече има голямо кюрдско население и напълно разбирам, че докато в този участък от Сирия оставихме само 50 войници, като и те ще бъдат изтеглени, каквито и да било спонтанни или ненужни битки от страна на Турция ще бъдат пагубни за тяхната икономика и за тяхната много крехка валута. Ние помагаме на кюрдите финансово и оръжие!", той добави.

По-рано тази седмица САЩ отказаха да се присъединят към Турция в планираната от Анкара операция в Северна Сирия и започнаха да изтеглят американските войски от близкоизточната страна. Сирийските демократични сили, Европейската комисия, Франция и Пентагона на САЩ изразиха загриженост относно плановете на Турция в региона. Лидерите на Сената и Конгреса на САЩ пък критикуваха решението на Тръмп да разчисти пътя пред военна операция на Турция в Северна Сирия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна