Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски военни се изтеглят от позициите в Северна Сирия

Снимка: БТА

Американски военни започнаха да се изтеглят от позиции в Северна Сирия, проправяйки път за турска операция срещу кюрдските бунтовници в граничния район.

Кюрдските милиции досега бяха съюзник на Съединените щати в Сирия, където помогнаха за разгромяването на групировката "Ислямска държава", но Турция ги определя като терористи. Основната, оглавявана от кюрди, групировка нарече изненадващото решение на САЩ "удар с нож в гърба".

Съединените щати трябва да се измъкнат от "нелепи безкрайни войни" и да се бият "само там, където е от наша полза", заяви президентът Доналд Тръмп в понеделник, след като реши да изтегли американските войски от съвместни операции с Турция в Северна Сирия.

Говорителят на Европейската комисия Мая Косианчич призова Турция да се въздържа от военни действия в Северна Сирия. В Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че териториалната цялост на Сирия трябва да бъде запазена.

Френското правителство също предупреди Анкара да не започва "каквато и да било инициатива", която може да застраши борбата на водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава.

"Всяко едностранно действие в Северна Сирия може да има значителни хуманитарни последици", се посочва в официално изявление на Париж. "Това би подкопало стабилността на този регион и нашите преки усилия на място чрез военни, хуманитарни и стабилизационни действия заедно със Сирийските демократични сили за борба с тероризма в дългосрочен план", добави френското правителство.

Организацията на обединените нации пък се готви за възможно най-лошия сценарий,  след като Турция пое контрола над операциите в Северна Сирия, заяви в понеделник Панос Мумцис, хуманитарният координатор на ООН за Сирия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Любомир Киров

Правителството решава утре ще бъде ли обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството утре, съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да..

публикувано на 25.04.24 в 18:43
Александър Лукашенко

Лукашенко: Ако от НАТО стъпят в Беларус, ще получат незабавен отговор

Беларуският лидер Александър Лукашенко остро разкритикува активността на НАТО на източния фланг и заплаши с незабавен отговор в случай на нападение срещу страната му. От Ангел Григоров чуйте подробностите. Представяйки пред депутатите от Общобеларуското народно събрание новите концепция за национална сигурност и военна доктрина на Беларус,..

публикувано на 25.04.24 в 18:36
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

От 1 юли медицинските направления за мамография ще важат по 2 месеца

Издадените от 1 юли нататък медицински направления за ехография и мамография на млечна жлеза ще бъдат валидни за срок от 2 месеца.  Това решение е гласувано от Надзорния съвет на Здравната каса днес.  Удължаването на валидността на направленията беше договорено по време на преговорите между Касата и Българския лекарски съюз за новия Национален..

публикувано на 25.04.24 в 18:31

Десислава Паунска: "Гардиън" класира в Топ 10 българския павилион на Венецианското биенале

Българският павилион на Венецианското биенале влезе в престижни класации на световни издания , съобщи пиарът на представителството ни Десислава Паунска в интервю пред БНР. "Гардиън" нарежда нашето представяне във Венеция в Топ 10. В Топ 5 на световните павилиони влиза и българската инсталация "Съседите" в класацията на световните павилиони..

публикувано на 25.04.24 в 18:24

Костадин Филипов: Голяма част от политическия елит в РСМ не желае страната да върви към пълноправно европейско членство

Голяма част от политическия елит в РСМ не желае страната да върви по пътя към пълноправно европейско членство. Това заяви пред БНР журналистът Костадин Филипов. Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8..

публикувано на 25.04.24 в 17:43
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО

"Не се съмнявам, че Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО . Не изключвам  различни сценарии, при които предизвиква единството на Алианса и атакува отделни обекти на териториите му" . Такава прогноза направи пред БНР Йордан Божилов,  основател и председател на Софийския форум за сигурност, бивш зам.-министър на..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Министър-председателят Димитър Главчев (вляво) и президентът на КТ

Служебното правителство осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса "Мини Марица-изток", стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра на София.  След срещата в Министерския съвет Главчев съобщи:  "Още от сутринта сме взели мерки от..

публикувано на 25.04.24 в 17:25