Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тимерманс обеща да предложи закон за климата

Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатът за изпълнителен заместник-председетал на Европейската комисия Франс Тимерманс, който се очаква да отговаря за Европейския зелен пакт, заяви, че ще предложи закон за климата:

"Следващите 5 години ще бъдат ключови. Аз ще предложа закон за климата в рамките на първите 100 дни от поемането на ресора си, за да съхраним под формата на законодателство целта за неутралност по отношение на климата до 2050-та година. Този закон ще зададе дългосрочния път за всички наши политики. Също така веднага ще започна работа за постигане на високата ни амбиция за 2030-та година и възможно най-бързо ще дам законодателни предложения, които ще ни позволят да намалим емисиите с поне 50 и дори 55 на сто".

Тимерманс в момента отговаря на въпроси на две комисии в Европейския парламент - индустрия, изследвания и енергетика и транспорт и туризъм.  Той обяви още, че ще предложи нов екшън планна кръговата икономика, който да се фокусира върху устойчиви продукти и употребата на ресурси, особено такива в сектори с голямо влияние като текстила и строителството.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна