Eмисия новини
от 19.00 часа

ЕК: 5G мрежите крият рискове за националната сигурност

Снимка: архив

5G мрежите крият опасности за националната сигурност. Това се посочва в изводите на доклад, изготвен с участието на всички държави от ЕС и представен днес от Европейската комисия, съобщава БТА.

В документа се пояснява, че новите мрежи ще бъдат по-уязвими от досегашните, защото ще осигурят повече възможности и пространство за удари от зложелатели. Препоръчва се да бъде подготвено законодателство, което да преследва по-сурово посегателствата върху съобщителните мрежи. Страните от ЕС отчитат необходимостта от преразглеждане на цялостното схващане за сигурността и от въвеждане на допълнителен държавен надзор над собствениците на далекосъобщителни мрежи и техните доставчици на оборудване.

Страните от ЕС очакват кибератаки основно от държави извън Общността или от извършители с държавна подкрепа. В доклада се препоръчва оценка на европейските възможности за производство на оборудване и софтуер за новите мрежи.

ЕК допълва, че до края на годината предстои да бъдат очертани общи европейски мерки за защита на мрежите от пето поколение. Догодина държавите от ЕС ще съобщят на комисията дали тези мерки са достатъчни.

Еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел предупреди за потенциална заплаха за милиарди обекти:

„Застрашени са милиарди свързани обекти и системи, в т.ч. и в критични сектори като енергетика, транспорт, здравеопазване, банковия сектор. Можем да добавим и системите за индустриален контрол, които пренасят чувствителна информация и системите за сигурност, свързани с тях“. 

Още от