Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдружници на адвоката на Тръмп са обвинени в опит да прикрият източник на дарение на конгресмен

Руди Джулиани
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама бизнессъдружници на личния адвокат на американския президент Доналд Тръмп бяха задържани по обвинения в нарушаване правилата за финансиране на политически кампании. На арестуваните беше изпратена призовка за явяване по разследването на Конгреса в процеса по импийчмънт. Според властите задържаните са се опитали да повлияят на отношенията на САЩ с Украйна.

Задържаните сътрудници на Руди Джулиани - бизнесмените Лев Парнас и Игор Фруман са обвинени в опит да прикрият източник на дарение на конгресмен. Според топ федералния прокурор на Манхатън Джефри Бърман те са поискали от конгресмен да съдейства за отстраняване на американския посланик в Украйна. И въпреки, че според обвиненията президентът Тръмп не е намесен, очакванията са техните показания пред законодателите да дадат нов тласък на разследването.

В списъка с призованите е и бившият съветник по сигурността Ейч Ар МакМастър, който преди да бъде уволнен през 2018 г. е присъствал на повечето от разговорите на Тръмп с чуждестранни лидери.

Междувременно, на път към предизборен митинг в четвъртък президентът увери, че не познава арестуваните бизнесмени. 

Конгресът провежда разследване на базата на обвинениe от подало сигнал лице, че Тръмп е оказал натиск върху Украйна за проучване на негов политически опонент.

Според нова анкета на "Фокс Нюс", проведена в периода неделя-вторник, 51 процента от американците смятат, че Тръмп трябва да бъде свален от поста. През юли те са били 42 процента. Друго проучване на "Вашингтон Поуст" и факултета Шар към университета Джордж Мейсън от този месец показва, че 58% подкрепят решението за иницииране на процедура по импийчмънт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна