Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТПК: Шием поли за 3 евро, а слагаме етикет за 90

Изложение на дрехи, работно облекло и сувенири, изработени от кооперации на хора с увреждания ще се проведе за втори път през есента във Варна, във Фестивалния и конгресен център (ФКЦ). Освен да предложат продукцията си, която най-често е за износ, хората с увреждания от Трудово-производителните кооперациите поставят отново проблемите – ниски изкупни цени на продукцията им за чужбина, а едновременно с това държавните и общински фирми у нас рядко обявяват обществени поръчки по ЗОП (Закона за обществените поръчки) за работно облекло и ученически униформи.

Един от най-големите работодатели на хората с увреждания у нас са трудово-производителните кооперации. Близо 2 хил. души от тях са заети в над 200 кооперации. За защита на интересите им ТПК-тата се обединиха в национален клъстер, но работи ли той ефективно, ще стане ясно днес на кръглата маса за социалното предприемачество днес от 13 часа във ФКЦ. Ще участват представители на МТСП, община Варна, Изпълнителна агенция за МСП, НПО и членове на НС на ТПК.

Шием поли за 3 евро бройката, а слагаме етикет за 90 евро, споделя Иван Ангелов от Трудово-производителна кооперация(ТПК)“Стоян Иванов“-Разград.

Как той и Галина Миразчийска от ТПК„Иглика” в Шумен формулират проблемите така можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна