Акценти

Да запалим свещ, купена от храма

Свещта е станала почти задължителен елемент от „църковно благочестие“. Масово хора, определящи се за православни, свързват ходенето на църква със свещта – човекът влиза в църква, за да запали свещичка „за здраве“, и след като приключи тази си..

публикувано на 26.04.19 в 09:10

„На село”във Водица

Тази събота предаването „На село” е посветено на Водица. Селото се намира в община Аксаково, между Любен Каравелово и Засмяно, и през него минава Суха река. Малко селце на неголямо разстояние от големия град – така описва Водица кметът д-р Йордан Киров...

публикувано на 26.04.19 в 06:55

Как да сварим яйцата за Великден без да се напукат?

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово. Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на..

публикувано на 25.04.19 в 06:00

Тракийският научен институт с филиал във Варна

Филиал на Тракийския научен институт в България създадоха във Варна. Библиографиране и актуализиране на всички регионални изследвания, посветени на Тракия и на българската общност и българските села в този район, са част от целите, които си поставя..

публикувано на 24.04.19 в 15:19

На тази дата през 1616 година умира Шекспир

На днешния ден преди 403 години в английското градче Стратфорд он Ейвън умира великият Уилям Шекспир. Пиесите на великия драматург се играят до ден днешен на хиляди сцени по целия свят. Той създава великолепни трагедии („Хамлет“, „Ромео и Жулиета“,..

публикувано на 23.04.19 в 09:08

На пазар за... охлюви

Освен пролетни цветя, орехи, ракия, плодове и зеленчуци, по варненските пазари се продават и охлюви. Българският охлюв е полезен за лечение на язви, гастрити, заличаване на белези и др., а тези му свойства са известни още от древността. Месото..

публикувано на 23.04.19 в 07:00

Как да стартираме онлайн бизнес в няколко стъпки

Никога не е имало по-добро време за стартиране на онлайн бизнес и страничен доход от днес. Всъщност, голяма част от най-успешните бизнеси се управляват само и единствено онлайн. Това разказва Николай Петканов, основател и съосновател е в 9 start..

публикувано на 22.04.19 в 14:12

Започна кандидатстудентската кампания във ВСУ-Варна

Кандидатстудентската кампания на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ за учебната 2019/2020 г. стартира с прием в 10 професионални направления - „Администрация и управление“, „Икономика“, „Икономика и компютърни науки“,..

обновено на 22.04.19 в 09:47

Учени получиха електричество от снеговалеж

Американски химици разработиха първото по рода си устройство, което генерира електричество от естествен снеговалеж, съобщи Сайънс алърт. Новата технология използва принципите на трибоелектричния ефект, при който се генерира електрически заряд от..

публикувано на 21.04.19 в 14:49

Цветница е!

Православната църква отбелязва Цветница - един от най-чаканите пролетни празници. Това е денят у нас с най-много именници, повече от 350 хиляди. Имен ден имат всички с имена на цветя или растения. Цветница се о тбелязва  винаги в неделята..

публикувано на 21.04.19 в 08:13