Акценти

На село в Петров дол

Село Петров дол се намира на 6 км от Провадия. Първи данни за него са открити още през 1635 г. Населеното място тогава е носело името Дерекьой, наричано е и Петрина река. Гостоприемни, сърцати, хора с големи и топли души, срещнахме в..

публикувано на 16.02.19 в 09:00

Вратата към ада се намира във Великобритания

В пещерата Кресуел Крейгс във Великобритания са намерени стотици „следи от вещици“, изсечени в скалите и „врата към ада“, пише Sky News. Древните знаци били намерени от ентусиасти от Subterranea Britannica. Според Ед Уотърс и Хейли Кларк стените..

публикувано на 15.02.19 в 15:49

Родители номинираха 24-годишен учител за "Будител"

24-годишният варненец Борис   Георгиев е учител по информатика и информационни технологии в СУ „Любен Каравелов” в район „Аспарухово”. Харесва му общуването с учениците и смята, че именно учителската професия е призванието му. И понеже безплатно..

публикувано на 15.02.19 в 10:35

Преподават японски във Варненския свободен университет

От началото на тази учебна година във ВСУ „Черноризец Храбър“ работи преподавателят по японски език Фумико Кобаяши. Освен японските йероглифи, на седем групи студенти, преподаватели и служители тя предава и красотата на културата на Страната на изгряващото..

обновено на 15.02.19 в 09:35

Хонконг и Токио са най-романтичните летища в света

Според сайта momondo.ru степента на романтичност е определена по няколко фактора - продължителност на безплатното паркиране на автомобили и така наречената „Kiss & Fly“ зона („целуваш и летиш”). Това е районът пред входа на сградата на..

публикувано на 15.02.19 в 07:08

Трифон Зарезан в Петров дол

С ритуално зарязване на лозята и в село Петров дол отбелязаха празника на лозаря и винаря. В сградата на читалище „Вичо Иванов1929" избраха Цар на лозата – 77-годишният Велико Неделчев. Облечен в народна носия, с бъклица вино в ръка и съпроводен..

публикувано на 14.02.19 в 18:03

Искайте чисти натурални евксиноградски джибровки!

Отново връщаме стрелките на часовника назад, за да се насладим на разходка сред импозантни здания и елегантни личности от близкото ни минало. В предишния епизод на "Архитектурата на Стара Варна" говорихме за Централната поща, един от мащабните..

публикувано на 14.02.19 в 16:19

Десет двойки си казаха "да" във Варна

Десет двойки сключиха граждански брак във Варна в днешния Ден на влюбените. За сравнение, миналата година желаещите да се венчаят на Свети Валентин са били двойно повече. Сръбкинята Наташа каза "да" на Петьо от Варна. Споделят ми, че от днес..

публикувано на 14.02.19 в 16:07
Останките на една от крепостните кули

Петрич кале - една история за Владислав Варненчик и... жителите на Аврен

Крепостта Петрич кале край Аврен е уникална в цялата страната. Тя е единствената в Североизточна България с толкова добре запазени крепостни стени. Освен това дълго време е била непрекъснато обитавана, за разлика от повечето укрепени селища по..

публикувано на 14.02.19 в 10:38

Варненецът Велко Христов създава жива общност

От години варненецът Велко Христов обикаля общности и комуни в България, за да натрупа опит и да създаде, която да не е комуна или секта, а хората в нея да живеят задружно и да се самоиздържат с обработка на земя и гледане на животни. Докато е живял във..

публикувано на 14.02.19 в 09:12