Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йенс Столтенберг: Турция трябва да демонстрира сдържаност в Сирия

Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция има „легитимни опасения“ във връзка със ситуацията в Северна Сирия, но Анкара трябва да демонстрира „сдържаност“, призова генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на съвместна пресконференция в Истанбул с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Той коментира, че никоя друга страна от НАТО не е страдала от толкова много терористични атаки и не е била изложена на нестабилността и насилието в Близкия изток, колкото Турция. 

Йенс Столтенберг заяви, че е изразил притесненията си от „дестабилизация на региона, увеличаване на напрежението и нови човешки страдания “заради турската военна операция в Сирия пред турския външен министър.

Норвежкият дипломат поясни, че страните-членки на НАТО нямат обща позиция за признаване на кюрдските Сили за народна защита за терористична организация.

По думите на генералния секретар на Алианса турската офанзива не бива да подкопава успехите в борбата срещу групировката „Ислямска държава“. Той призова международната общност да намери координирано и трайно решение, така че задържаните бойци на организацията да не избягат.

Мевлют Чавушоглу отново подчерта, че оставането на свобода на терористите от „Ислямска държава“ не е възможно. Турция се ангажира да поеме в свои ръце задържаните ислямистки бойци, които в момента са държани от Сирийските демократични сили в Северна Сирия.

Изказванията за разбиране на опасенията на Турция за сигурността й не са достатъчни, Анкара иска да види истинска солидарност във връзка с провеждащата се операция „Изворът на мира“, беше категоричен турският първи дипломат. Той определи това като „най-естествено и легитимно право.“

Преди пресконференцията Столтенберг и Чавушоглу проведоха среща на четири очи.

По-късно следобед Йенс Столтенберг ще се срещне в двореца „Долмабахче“ в Истанбул с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

В предните два дни генералният секретар на Алианса посети Рим и Атина.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна