Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автомобилостроенето ще разкрие над 3000 работни места у нас

| обновено на 11.10.19 в 16:37
Снимка: БНР, архив

Нова стратегия за развитие на автомобилния сектор в България до 2030 година ще бъде представена на правителството до един месец. Тя ще бъде интегрирана в стратегията България 2030. Това заяви Росен Плевнелиев, президент в периода 2012-2017 г., при откриването на „Международния автомобилен салон" в София.

За последните 12 месеца, само по Закона за насърчаване на инвестициите, са подкрепени вложения в заводи, свързани с автомобилостроенето, за 170 милиона лева, които ще разкрият нови над 3000 работни места в страната. Това посочи заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при откриването:

„България може да бъде един силен инвестиционен партньор на всички тези производители!“, заяви той.

45 са членовете на Асоциацията на автомобилните производители в България, които са направили инвестиции от над 700 милиона лева през последните 10 години в сектора, заяви председателят ѝ Александър Миланов:

„Обемът на търговската дейност, осъществена тук, е над 33 милиарда български лева“

Министърът на транспорта Росен Желязков подчерта:

„Ангажиментът на правителството е все повече нови автомобили да са в обръщение, все повече нови автомобили да се купуват, да стават все по-достъпни. Това става чрез инструменти - фискални и други, защото новият автомобил не само е по-екологосъобразен, но и по-безопасен“.

Автомобилният салон се провежда до 20 октомври в „Интер Експоцентър“. На него се представят над 75 фирми с повече от 250 експоната и над 70 технологични новости. Изложението е едно от най-престижните в региона и едно от 12-те автомобилни изложения в света.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна