Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина първият човек, излязъл в открития Космос

Алексей Леонов е първият човек, излязъл в открития Космос.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият космонавт, излязъл в открития Космос, Алексей Леонов почина в Москва на 86-годишна възраст, предадоха РИА Новости и TACC.

Той е първият човек, който на 18 март 1965 г. излезе в открития Космос. Полетът му с „Восход 2“ (18 – 19 март 1965 г.) е съвместно с втория пилот Павел Беляев. Именно по време на този полет Леонов извършва и първото в историята на космонавтиката излизане в открития космос - 12 минути и 9 секунди (по други данни – 23 минути и 41 секунди). 

По време на излизането е възникнала и извънредната ситуация - надулият се космически скафандър е пречел за безпрепятственото завръщане на космонавта в космическия кораб. Леонов влязъл в шлюза, едва след като изпуснал излишното налягане. Преди приземяването обаче отказала и автоматичната система за ориентация. Беляев ръчно ориентирал кораба и включил спирачния двигател.

„Восход“ се приземил в неразчетен район на 180 км северно от град Перм.

Леонов беше голям приятел на България и само два месеца след знаменателния полет той посещава страната ни. Той е почетен гражданин на Велико Търново, Свищов и Видин.

Американската космическа агенция НАСА прекъсна прякото предаване на излизането на двамата астронавти Андрю Морган и Кристина Кох в открития космос, за да съобщи за смъртта на Леонов. Те излязоха от борда на Международната космическа станция (МКС), за да инсталират нови литиево-йонни акумулатори.

„С излизането си в открития космос Алексей Леонов, който почина днес, откри нова ера в извънкорабната космическа дейност. Благодарение на него стана възможно поддържането на дейността на Международната космическа станция (МКС)", се казва в съболезнованията на НАСА, публикувани на страницата ѝ в Туитър.

Съветският космонавт ще бъде погребан на 15 октомври.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна