Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 10 хил. ученици ще се обучават в музеите и институтите на БАН

Снимка: БГНЕС

Повече от 10 хиляди ученици ще се обучават в музеите и институтите на Българската академия на науките през новата учебна година. Инициативата се осъществява в рамките на ново споразумение, сключено между просветното министерство и най-голямата научна организация у нас. Съвместната програма цели да подобри образователните резултати на учениците.

Проектите по програмата „Образование с наука“, разработени от институтите и музеите на БАН, ще повишат компетентностите на децата по компютърна и информационна сигурност, ще бъдат представени изследователски подходи във физиката, астрономията и космическите технологии.

Просветният министър Красимир Вълчев коментира:

„Тази програма разчитаме да вдъхнови повече ученици да се занимават с наука, да имат по-задълбочени познания в математиката, техниката, природните науки, където имаме най-голям дефицит на специалисти“.

Повече от 10 института отварят врати за учениците, които ще влязат в научните лаборатории. Музеите пък ще се превърнат в къщи на знанието, подчерта гл. асистент д-р Иглика Мишкова от Етнографския музей:

„Децата са ангажирани със задачи – да могат да работят в отбори, да могат да научат по какъв начин предметите пристигат в музея, ще се научат да правят и свои собствени изложби“.

За осъществяването на проектите е осигурено държавно финансиране на стойност половин милион лева. Предвижда се още и провеждането на летни школи за учители и деца. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна