Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоречиви данни за жертвите при турската военна операция в Сирия

| обновено на 12.10.19 в 19:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийски опозиционни бойци, подкрепящи турската военна операция в северната част на страната, са овладели град Рас ал Айн, предаде турското военно министерство. Частната телевизия НТВ съобщава, че околни села са обкръжени от настъпващите, за да бъдат прочистени. Кюрдските групи обаче твърдят, че сраженията в района продължават.

Сирийските демократични сили твърдят, че продължават съпротивата там и че контролират части от населеното място. Основните пътища към града са затворени, но напредването е затруднено заради кюрдските снайперисти, е заявил протурски сирийски бунтовнически командир пред АФП.

Протурските сирийски бунтовници са били принудени да се оттеглят от ключовата транспортна артерия – магистралата М4, до която по-рано през деня те бяха достигнали. Когато настъпващите бойци са достигнали магистралата, те са устроили пост и са убили множество хора, движещи се по международното трасе, включително и генералния секретар на партията „Бъдеща Сирия“ г-жа Хеврин Халаф, съобщи представител на формацията пред сайта „Кюрдистан24“.

Най-напрегната е ситуацията около Тел Абияд. Турските медии съобщават за интензивен турски артилерийски обстрел срещу кюрдски позиции край града. Единствената болница там е била затворена, потвърди организацията „Лекари без граници.“

Сирийските кюрди призоваха съюзниците си от антиджихадистката коалиция да наложат зона, забранена за полети, в района.

Говорител на Сирийските демократични сили заяви, че с действията си Турция е съживила групировката "Ислямска държава". Само през вчерашния ден джихадистите извършиха два бомбени атентата в градовете Хасака и Камишли, докато турската авиация бомбардираше позициите на кюрдските бойци.

Хиляди представители на кюрдската диаспора демонстрираха днес в Берлин и Париж срещу турската операция.

Сирийските демократични сили съобщиха за своя първа трансгранична операция във вътрешността на Турция. В „Туитър“ те написаха, че от сирийския крайграничен град Кобане са атакували полицейски участък на турска територия. От организацията твърдят също, че са нанесли загуби от петима души на турската армия.

Броят на загиналите цивилни в Сирия е 30, съобщи Сирийската обсерватория за правата на човека. На турска територия живота си до този момент са загубили 18 души.

Кола-бомба атакува затвор в Хасаке, североизточна Сирия, в който кюрдските бойци държат джихадисти от групировката „Ислямска държава“.

По-рано стана ясно, че най-малко петима терористи от „Ислямска държава“ са успели да избягат от плен след началото на турските бомбардировки. 6 души загинаха вчера при друга атака с кола-бомба на „Ислямска държава“ срещу населения предимно с кюрди град Камишли.

Американски части с пет автомобила са патрулирали през нощта в района край града, който се вижда с невъоръжено око от разположения на турска територия град Нусайбин.

Представител на Силите за народна защита заяви, че те биха приели  американско посредничество между тях и Турция.

Германия също обяви забрана за износ на оръжие за Турция. По-рано подобни мерки предприеха Нидерландия и скандинавските страни.

Директорът по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун „остро осъди“ изявлението на Лигата на арабските държави по-рано днес, в което турската операция е наречена „инвазия“.

Значителни различия между данните за броя на загубите на двете страни. 

Според турското военно министерство броят на убитите кюрдски бойци е достигнал 415.

Ръководителят на Сирийската обсерватория за правата на човека, позовавайки се на местни източници, съобщава за 74 убити кюрди. Кюрдски източници съобщават и за най-малко 49 сирийски опозиционни бойци, убити при офанзивата. Според тях поне 200 000 души в Северна Сирия са били принудени да напуснат домовете си вследствие на военната операция. 

Продължава интензивният турски обстрел срещу кюрдски позиции, а кюрдски бойци отговориха с огън срещу граничния турски град Акчакале.

Турският военен министър Хулуси Акар заяви, че обстрел срещу американски военни по време на операцията е изключен и е направена необходимата координация със Съединените щати. В петък вечерта се появиха информации, че турската армия е обстреляла американски военен пост в Сирия. От военното министерство в Анкара уточниха, че са поразили кюрдска позиция, съзнателно създадена в близост до него.

Американските военни, с изключение на изтеглените от два поста преди началото на турската операция в сряда, са на своите позиции в Северна Сирия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна