Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН ограничава дейностите си заради недостиг на пари

Антониу Гутериш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш наложи влизащи в сила от понеделник ограничения върху дейността на световната организация по света и условията на работа в служебните сгради. Мерките са за да се справи организацията с най-тежката финансова криза от близо десетилетие.

В писмо до ръководителите на поделения на световната организация Гутериш посочва, че спешните мерки "ще засегнат условията на труд и дейностите до второ нареждане". Налагат се ограничения в наемането на персонал, в изготвянето на документи, отчети и преводи и се спират декоративни фонтани.

Мерките включват също спиране на ескалатори, ограничаване на командировките, отоплението и работата на климатиците, както и съкратено работно време на бара за дипломати.

Почти два милиарда са събраните задължения към бюджета за тази година, но оставащата дължима сума е над милиард от 65 държави - включително повече от 1 милиард, дължими от САЩ. На седем държави длъжници се дължат 90 процента от "дупката" в бюджета: САЩ, Бразилия, Аржентина, Мексико, Иран, Израел и Венецуела.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна