Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарни избори в Полша

| обновено на 13.10.19 в 18:37
Снимка: БТА, архив

Въпреки напрежението в Полша, демокрацията е много силна и стабилна, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Асошиейтед прес. Бившият полски премиер гласува на парламентарните избори в родния си град Сопот.

Очаква се управляващата популистка партия "Право и справедливост" да спечели изборите като получи между 40 и 49 на сто от гласовете. Партията може да получи мнозинство в долната камара.

Основните опозиционни сили - центристката Гражданска коалиция и християн-демократическата Полска селска партия, се надяват, че заедно ще получат по-голяма подкрепа от управляващата партия и да съставят коалиционно правителство.

В Полша се провеждат парламентарни избори, които вероятно ще дадат на националистическата партия "Право и справедливост" втори мандат. Това може да задълбочи изолацията на страната на фона на нарастващото безпокойство в ЕС относно демократичните стандарти. 

Очаква се "Право и справедливост" да получи повече гласове от 2015-а година и може да спечели достатъчно места в 460-местния Сейм, за да продължи да управлява самостоятелно. Партията постави вота като избор между традиционните католически ценности и либерален ред. 

Опозиционните партии и партньорите на Европейския съюз в Полша твърдят, че досегашното правителство уронва независимостта на съдебната система и медиите и прави Полша по-малко приветлива за малцинствата. 

Проучванията показват, че "Право и справедливост" ще получи над 40% от гласовете, но въпреки това може да се наложи да сформира коалиция. Това би дало възможност на крайно дясната партия "Конфедерация" да стане част от правителството, ако успее да премине границата от 5 процента за влизане в парламента. Центристката „Гражданска коалиция" вероятно ще остане в опозиция, като според статистиката тя ще получи до 26% от всички гласове. Очаква се в парламента да влязат също "Съюзът на демократичната левица" и Полската селска партия.

Днес поляците гласуват и за нов състав на 100-местния Сенат.

30 милиона са регистрираните избиратели.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна