Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай вече закупи 20 млн. тона соя и 700 хил. тона свинско месо от САЩ

Управляващите в Пекин заявиха, че китайски фирми вече са закупили селскостопански стоки от САЩ, включително 20 млн. тона соя, 700 хил. тона свинско месо и 700 хил. тона сорго (род тревисти растения от семейство Житни).

Говорителят на външното министерство Гън Шуан направи тези коментари на ежедневен брифинг за пресата във вторник.

Според него търсенето от страна на китайските фирми е решаващ фактор за количеството селскостопански продукти, които Китай ще закупи в бъдеще от Съединените щати, потвърждавайки, че неговата страна вече е закупила от началото на годината насам американска соя в размер на 20 млн. тона, 700 хил. тона свинско месо и 700 хил. тона сорго.

Китай, който е най-добрият пазар за селско стопанство в света, е закупил също така и 320 хил. тона памук и 230 хил. тона пшеница от САЩ, отбеляза Гън Шуан.

Ройтерс напомня, че през 2017-а година (преди началото на търговската война) Китай е изхарчил едва 24 млрд. долара за покупката на селскостопански стоки от САЩ.

Неговото изявление е факт, след като в края на миналата седмица беше договорена "първата фаза" от търговското споразумение между САЩ и Китай, като президентът Доналд Тръмп заяви, че Пекин се е съгласил да закупи американска селскостопанска продукция на стойност от 40 до 50 млрд. долара.

Гън Шуан същото така каза, че САЩ и Китай нямат различия относно частичната търговска сделка, постигната през миналата седмица. Той добави, че коментарите на САЩ относно търговската сделка са "правилни". Коментарите идват след като Пекин заяви, че ще са необходими допълнителни разяснения по отношение на постигната "първа фаза" от търговското споразумение с Вашингтон.

В понеделник Тръмп потвърди, че Китай е готов да си сътрудничи със САЩ по отношение на сключването на търговска сделка и отбеляза, че двете страни все още могат да организират последващи преговори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!