Eмисия новини
от 11.00 часа

Президентът: Правителството да поиска от ЕС план за действие при миграционен натиск

Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев призова правителството да постави в Съвета на Европейския съюз въпроса за приемане на общ европейски план за действие в случай на внезапно увеличение на миграционния натиск по външните европейски граници.

Темата е обсъдена на среща на държавния глава с премиера Бойко Борисов, с представители на правителството и на службите за сигурност, които са го информирали за резултатите от заседанието на Съвета по сигурност към Министерски съвет.

Искането за приемане на такъв оперативен план беше внесено в Съвета на ЕС от президента през 2017 г. и беше обсъдено на срещата на върха на президентите на парламентарни републики от Европейския съюз на 11-и октомври тази година в Атина.

По време на днешните разговори е била обсъдена ескалацията на напрежение в региона на Близкия Изток, както и предприетите мерки за охрана на границата и за безопасността на гражданите.

Представителите на службите за сигурност увериха, че няма пряка заплаха за сигурността на страната, но ще продължат да следят внимателно развитието на ситуацията.


Още от
Български вестници

Преглед на българския печат

публикувано на 14.11.19 в 07:00