Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Целта ни е да премахнем терористите по границата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Целта на Турция е да премахне присъствието на „терористите“ по цялата граница от Манбидж до границата с Ирак и да създаде условия за връщането на 3 млн. бежанци в зоната за сигурност. Тези цели отново бяха потвърдени от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Анкара започна миналата седмица трета поредна операция за последните няколко години срещу кюрдски бойци, които смята за терористи.

Турският лидер заяви днес, че до момента е била прочистена зона от 1000 кв. км. Ердоган направи изказване пред среща на тюркоезичните страни в Баку.

Турция твърди, че Рас ал Айн и Тел Абияд са под пълен контрол на нейните сили, но очевидци свидетелстват за силен артилерийски огън от град Акчакале от турската страна на границата срещу района на Тел Абияд. Продължават и боевете в западните предградия на Рас ал Айн

Двама турски цивилни загинаха, 12 бяха ранени при обстрел от сирийска територия срещу южната турска провинция Мардин. 135 са жертвите от сирийска страна, изчислява правозащитната Сирийската обсерватория за правата на човека.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна