Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпросът за ирландската граница е близо до уреждане, твърди служител от ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпросът за ирландската граница, който стои в основата на разногласията в преговорите за Брекзит, е близо до уреждане, каза запознат служител от Европейския съюз, цитиран от Асошиейтед прес.

Според източника главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние е заявил в телеконферентен разговор с депутати, че Ирландско море може до голяма степен да стане митническа граница между общността и Великобритания. По този начин би се избегнало наличието на видима сухоземна граница на остров Ирландия между тях, но британският район Северна Ирландия би придобил особено положение.

По думите на пожелалия анонимност служител „преговорите са активни и продължават и все още е възможен положителен резултат“. Той заяви, че преговарящите работят по политическа декларация за намерението, а още не по правно обвързващ документ.

Преговарящите на Великобритания и ЕС се опитват да осигурят сделка за Брекзит навреме за срещата на Европейския съвет по-късно тази седмица и има противоречиви информации за постигнатия напредък, коментира ДПА.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени