Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Ердоган ще посети Москва в близките дни

Президентите на Турция и на Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Tурският президент Реджеп Ердоган ще посети Москва по покана на руския си колега Владимир Путин в близките дни. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл след телефонен разговор между двамата лидери.

Владимир Путин и Реджеп Ердоган са отбелязали необходимостта от предотвратяването на конфликт между подразделенията на турската армия и въоръжените сили на сирийското правителство.

Руският президент е обърнал внимание на влошената хуманитарна обстановка по протежението на сирийско-турската граница. Според него е недопустимо от създалата се ситуация да се възползват членове на терористични организации, включително на Ислямска държава, които са охранявани в момента от кюрдските въоръжени формирования. Вече се наблюдават опити на терористи да избягат и да проникнат на територията на съседни държави, е подчертал Путин.

Двамата президенти са подкрепили продължаването на политическия процес в Сирия. Те са изразили намерението си да работят за свикването на Конституционния комитет под егидата на ООН в края на октомври в Женева.

Путин и Ердоган са били единодушни, че териториалната цялост на Сирия трябва да бъде съхранена.

Междувременно президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че отхвърля призивите на американския си колега Доналд Тръмп да обяви примирие и да спре турската офанзива в Североизточна Сирия.

Турският държавен глава изтъкна и че не го тревожат американските санкции заради военно настъпление, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!