Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хуавей" заменя свои американски старши служители, за да предотврати течове на данни

Снимка: БТА

Китайският технологичен гигант "Хуавей" (Huawei Technologies Co.) ще подмени или ще пренасочи свои старши мениджъри, разработчици и учени, които са свързани със САЩ, за да спре течовете на чувствителни и поверителни данни, съобщи в сряда агенция Nikkei Asian Review.

"Част от причината, че някои американски ръководители вече са напуснали, е, че "Хуавей" се притеснява, че някои от местните служители в САЩ са били свързани с американското разузнаване. Компанията се притеснява, че и други висши ръководители с американско гражданство или местоживеене в САЩ също могат да бъдат свързани с американското разузнаване", посочи пред Nikkei Asian Review неназован източник от китайската технологична компания.

Главният технологичен директор на дъщерното дружество на Huawei  - HiSilicon Technologies Sunhom, Стив Парк и лидерът на базирания в Тайван технологичен екип за развитие - Уон Син-ши са сред високопоставените ръководители, за които се съобщава, че са преместени от техните заемани досега позиции поради съмнения, че компанията е била шпионирана.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна