Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 200 розови балона в небето над София в памет на починалите от рак на гърдата

Снимка: БТА

1 200 розови балона полетяха в небето над София днес в памет на жените, починали от рак на гърдата. Инициативата е част от кампанията за профилактични прегледи в месеца за борба с болестта.

Всяка година се отбелязват близо 2% ръст на заболеваемостта от рак на млечната жлеза у нас и е жизнено важно жените да бъдат по-отговорни към здравето си, призова д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на Първа АГ болница "Света София", която за поредна година провежда кампания за безплатни прегледи за рак на гърдата:

"Ние ще продължаваме да се борим, ще продължаваме да настояваме за това, че всяка жена трябва да се грижи за собственото си здраве, защото е майка и съпруга. Здравето е наша грижа. Особено важна е профилактиката."

Ракът вече не е фатална диагноза, ако се лекува навреме, посочи Нана Гладуиш от фондацията "1 от 8":

"Превенция няма. Има ранна диагностика, добро и качествено лечение. И нека не забравяме защо сме тук. Животът ще продължи за нас, но за някой той не продължи, той свърши. Затова сме тук."

От организация настояват за въвеждане на Национална скринингова програма и промени в клиничните пътеки за лечение на рак на гърдата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна